Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

DI: Uppemot 80 000 avvisas från Sverige

Från 2016
Uppdaterad 28.01.2016 10:24.
Polisen leder flyktingar ut från ett tåg som kommit från Danmark till Hyllie i Malmö. November 2015
Bildtext Flyktingar anländer med tåget från Danmark till Malmö i november 2015.
Bild: EPA/JOHAN NILSSON

Tiotusentals asylsökande ska avvisas från Sverige, skriver Dagens Industri. Enligt tidningen har svenska regeringen gett i uppdrag till polisen och Migrationsverket att förbereda avvisningarna.

I fjol ansökte 163 000 personer om asyl i Sverige. DI skriver att det i debatten getts en bild av att ”dessa i regel får stanna”, men regeringen räknar nu med att 55 procent får sin ansökan beviljad, medan 45 procent får avslag.

- Jag tror det rör sig om 60 000 personer, men det kan också bli upp till 80 000, säger inrikesminister Anders Ygeman till tidningen.

Över 200 personer om dagen

Avvisningar i den här omfattningen har inte tidigare genomförts i svensk migrationspolitik. Skulle alla avvisningar utföras på ett år skulle det handla om över 200 personer om dagen.

- Vi har en stor utmaning framför oss. Vi kommer att behöva utöka resurserna som används till det här och vi måste ha bättre myndighetssamarbete, säger inrikesminister Anders Ygeman till tidningen.

Anders Ygeman säger att den första åtgärden är att se till att personer frivilligt vill återvända och skapa bra förutsättningar för det. Men om det inte lyckas måste återvändandet ske med hjälp av tvång, menar Ygeman.

Sveriges inrikesminister Anders Ygeman/Bryssel november 2015
Bildtext Sveriges inrikesminister Anders Ygeman har gett Migrationsverket och polisen i uppdrag att förbereda avvisningarna.
Bild: EPA/LAURENT DUBRULE

Stryper möjligheterna till jobb

Asylsökande som avvisas kommer att få resa med chartrade flyg, och inte reguljärflyg. Anders Ygeman nämner Tyskland som möjlig samarbetspartner i en sådan lösning.

Länder som inte vill ta emot sina återvändande landsmän väntas bli ett problem. Sveriges regeringen förhandlar därför nu om återvändandeavtal med bland annat Afghanistan och Marocko.

Regeringen tänker minska möjligheterna till jobb för personer som avvisas och befinner sig illegalt i Sverige. Det här för att motverka att personer gömmer sig i landet.