Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svensk glädje i kostym - OS-kval väntar

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Svenskt jubel i OS-semifinalen 2012.
Bildtext Glada svenska vid OS i London - nu får de chansen att nå Rio-OS!
Bild: EPA/SrdjanSuki/AllOverPress

Sveriges hopp om en OS-medverkan i Rio de Janeiro lever vidare. Handbollslandslaget fick den hjälp de behövde från nu semifinalklara Spanien.

Sveriges herrars vara eller inte vara vid OS-kvalturneringen i april hängde på en skör tråd vid EM i Polen. Svenskarna hade gjort sitt efter en seger mot Ungern, men det krävdes en spansk seger över Ryssland för att det skulle gå vägen.

Ryssland ledde onsdagens match i paus, men Spanien gick om och förbi och vann slutligen med 25-23 i den avslutande mellanseriematchen.

– Jätteviktigt att vi får det här OS-kvalet. Jag tror att vi kommer få se att man tar vid där det slutade. Med hög moral och att man vågar, sade SVT:s expertkommentator Magnus Grahn efter Spaniens seger.

Sverige skall ännu spela en match om sjunde plats mot värdnationen Polen, men kan nu på allvar sikta in sig på ett OS-kval mellan den 7-10 april där tolv lag gör upp om sex OS-platser.

Vid OS i London 2012 gick Sverige till final, men fick nöja sig med silver.

Vid EM i Polen är semifinalparen klara.

Turneringens sensation Norge möter Tyskland medan Spanien drabbar samman med Kroatien.

Sverige och Polen gör upp om sjundeplatsen medan Frankrike och Danmark sinsemellan avgör vem som landar på platserna fem och sex.

Placeringsmatcherna och semifinalerna spelas 29 januari. Medaljmatcherna står på programmet i Krakov på söndag.

Diskussion om artikeln