Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Obama: Uppståndelsen kring Oscarsnomineringar del av ett större problem

Från 2016
Uppdaterad 29.01.2016 04:58.
Will Smith med sin fru Jada Pinkett Smith
Bildtext Will Smiths fru, skådespelaren Jada Pinkett Smith är en av initiativtagarna till bojkotten av Oscarsgalan.
Bild: EPA/Mike Nelson

Uppståndelsen kring ensidigheten bland årets Oscarsnomineringar är en del av ett mer omfattande problem i USA, säger USA:s president Barack Obama.

Alla Oscarsnominerade skådespelare är för andra året i rad vita. Också bland övriga kategorier finns en brist på mångfald. Ensidigheten har kritiserats hårt. Många stora namn inom filmbranschen har till och med uppmanat till bojkott av årets Oscarsgala.

Barack Obama sade i en tv-intervju att den pågående debatten om Oscarsnomineringarna är ett uttryck för ett bredare problem.

- Ser vi till att alla får en rejäl chans, frågade Obama i intervjun med KABC-TV i Los Angeles.

Obama anser att filmbranschen liksom alla andra branscher i USA borde koncentrera sig på att hitta begåvade amerikaner och se till att alla har lika stora chanser till framgång.

Oscarssatyetter
Bild: EPA/MICHAEL NELSON

Filmakademins reformer kritiseras

Bland årets nominerade syns alltså överlägset mest vita män och det här är inget nytt fenomen. Minoriteter har länge varit underrepresenterade inom de flesta områden i filmbranschen.

På grund av kritiken har Amerikanska filmakademin som delar ut världens främsta filmpris; Oscar, infört nya reformer. Tidigare har medlemmar i filmakademin som röstar fram Oscarskandidaterna haft rätt att göra det hela sin livstid. Men från och med nu får endast medlemmar som varit aktiva inom filmbranschen under de senaste tio åren rösta fram kandidaterna och vinnarna. Enda undantaget är tidigare Oscarsnominerade.

Filmakademin har också meddelat att antalet medlemmar som är kvinnor eller hör till olika minoriteter ska fördubblas fram till 2020.

Det här har i sin tur lett till nya protester i Hollywood. Nu är det medlemmarna i filmakademins tur att protestera. Flera medlemmar i filmakademin anser att de nya åtgärderna antyder att äldre medlemmar är rasister och förvandlar dem till syndabockar. Många medlemmar har skrivit hetsiga debattartiklar om åtgärderna.

Matthew McConaughey tog hem en Oscar för bästa manliga huvudroll
Bild: EPA/Paul Buck

”Fler åtgärder behövs”

Medborgarrättsaktivister anser däremot att filmakademins åtgärder inte räcker till. De anser att fler åtgärder behövs för att filmindustrin och Oscarsgalan ska främja mångfald.

Amerikanska filmakademins reformer gjordes för att lugna ner debatten om mångfald och representation, men har endast lett till att debatten tagit ny fart.

Årets Oscarsgala som ordnas den 28 februari verkar ha förvandlats från en glassig gala till ett slagfält.

- Vi måste alla lugna ner oss en aning. Diskussionen har blivit onödigt elak, säger Rod Lurie, medlem i Amerikanska filmakademin och manusförfattare och regissör till filmerna Straw Dogs och The Contender.

Diskussion om artikeln