Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

"Det är min hälsa det handlar om"

Från 2016
Uppdaterad 10.02.2016 10:42.
Katarina Liljeqvist sitter i sitt kök

Sköldkörtelsjukdomar drabbar allt fler. Det är i större utsträckning kvinnor som blir sjuka. Medicinen som rekommenderas allmänt hjälper de flesta, men inte alla.

Katarina Liljeqvist fick hälsoproblem när hon var i 18-årsåldern. Hon gick ner i vikt väldigt mycket, hon svettades och mådde inte bra.

År 2004 fick hon diagnosen överfunktion i sköldkörteln. Hon fick medicin och började må bättre.
En tid var hon symptomfri. Men efter att hon fått sitt andra barn år 2008 kom symptomen tillbaka.

- Det var värre än i början. Jag fick väldigt utstående ögon och hade huvudvärk. Min vilopuls låg på omkring 130 och jag kunde inte sova, säger Katarina.

Sköldkörteln växte och började trycka på luft- och matstrupen. Hon fick problem med hjärtat och 6 år efter att hon fått diagnosen opererades sköldkörteln bort.

Hjärtkirurger opererar
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Katarina fick Thyroxin för att ersätta kroppens eget sköldkörtelhormon. Medicinen fick henne att må väldigt dåligt.

- Jag blev otroligt trött, samlade vätska i kroppen och gick upp i vikt. Jag tappade matlusten och jag tappade törsten. Magen fungerade inte alls, säger Katarina Liljeqvist.

Hon ville hitta en lösning och frågade efter alternativ till Thyroxin.

- Men svaret jag fick på sjukhuset var att det inte finns några andra mediciner, säger Katarina.

Frissa med livslust

Elisabeth Henriksson är frisör och har salong i Vasa. Hon är aktiv i föreningar och hon håller på att utbilda sig till mental tränare. Och så vill hon ha det, mycket på gång. Men hennes kropp har velat annorlunda.

Elisabeth Henriksson, frisörska, står i sin salong i Vasa
Bild: Yle/Louise Begrman

- Jag var väl 20 år då jag började känna mig konstig i kroppen. Jag var sjukligt trött. Vi har sköldkörtelproblem i släkten, så jag gick till läkare. Och det visade sig att jag hade underfunktion i sköldkörteln, säger Elisabeth.

Elisabeth fick Thyroxinmedicin, men upplevde inte att alla symptom försvann. Den oändliga tröttheten hängde sig kvar, år efter år.

Det var när hon fick psoriasis många år senare som hon bestämde sig för att ta itu med tröttheten.

- Det togs prover som visade att mina sköldkörtelvärden inte var bra. Men jag hörde en läkare säga ”Int kan vi göra något åt det där” och då tänkte jag att jag måste hitta en läkare som verkligen förstår sig på sköldkörtelsjukdomar, säger Elisabeth Henriksson.

Hälsosammare liv

För att må så bra som möjligt, trots sköldkörtelsjukdom, har både Katarina och Elisabeth gjort många förändringar i sina liv. Mer grönsaker och motion och mindre vetemjöl eller helt glutenfri kost. Katarina gör avslappningsövningar varje dag.

Meditation
Bild: Comstock

- Jag försöker lyssna på min kropp och vara lyhörd för hur jag mår. Men sen lyssnar jag på vad min läkare säger också, säger Elisabeth.

Privatläkare

Båda två har valt att vända sig till läkare som har privatmottagning. Vården de fått beskriver de som grundlig med omfattande provtagningar.

För Elisabeth var det också på den privata mottagningen en läkare första gången kände på halsen. Ingen läkare hade någonsin känt på hennes sköldkörtel, något hon i efterhand tycker är väldigt konstigt.

- Nu vet jag att jag har en inflammerad och förminskad sköldkörtel. Och jag vet att jag väl aldrig blir riktigt frisk. Men jag tänker leva ett så normalt liv som möjligt, säger Elisabeth Henriksson.

Tvivelaktig eller inte

Katarina Liljeqvist upplevde att hon befann sig i en återvändsgränd efter att sköldkörteln opererades bort. Hon mådde inte bra, men rådet hon fick från vården var att hon skulle äta mer sallad.

Leena och Marina Furubacka tittar på datorn i deras privata läkarmottagning i Nedervetil
Bildtext Leena och Marina Furubacka på läkarmottagningen
Bild: Yle/Louise Begrman

Hon började läsa på om sköldkörtelmediciner och sökte sig sedan till Leena Furubackas privatmottagning i Nedervetil (Kronoby). Efter många provtagningar och undersökningar valde de att prova ett tillskott av en medicin gjord på svinsköldkörtel.

Sköldkörtelmedicinerna Thyroxin och Thyroid.
Bild: Yle/Roger Källman

- Det var inte som en blixt från klar himmel, men så småningom började jag må bättre. Jag fick i gång ämnesomsättningen. Jag började känna törst igen, jag gick ner i vikt och jag blev piggare. Och jag känner att jag är tillbaka igen, säger Katarina.

Men medicin gjord på svinsköldkörtelhormon är omtvistad. Den sägs vara både dyr och otillförlitlig. Inga expertorganisationer i Finland eller övriga Europa rekommenderar den.

- Det är min hälsa det handlar om. Jag mådde inte bra av Thyroxin, men nu mår jag bra, säger Katarina Liljeqvist.

Katarina Liljeqvist och hennes son står klädda i träningskläder i hallen
Bildtext Katarina ska på en löprunda med sin son Viktor
Bild: Yle/Louise Begrman

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln