Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Lättare att få tag på cannabis än mellanöl"

Från 2016
Verksamhetsledare Joonas Turtonen från Nykterhetsförbundet
Bildtext Joonas Turtonen som är verksamhetsledare för Nykterhetsförbundet trafik och hälsa.
Bild: Yle/Malin Hulkki

Även om det finns en stor mängd amfetamin regionalt eller lokalt är de vanligaste drogerna som används fortfarande alkohol och cannabisprodukter.

Det konstaterar Joonas Turtonen som är verksamhetsledare för Nykterhetsförbundet trafik och hälsa.

- Amfetaminets användningssätt utesluter många sporadiska användare. Så gott som ingen börjar med att använda intravenöst amfetamin, säger Turtonen.

I november i fjol beslagtog tullen i Vasa en stor mängd amfetamin som var på väg över från Umeå till Vasa för att säljas på den finländska marknaden. Generellt oroar sig Turtonen främst ändå för de ungas cannabisanvändning.

- Den har på sikt ökat. Det är fortfarande allt för många som har en cannabisliberal uppfattning och livssyn. Det vill vi åt i första hand, säger Turtonen.

Lätt att få tag på droger

Då det finns mera amfetamin i omlopp ökar också användningen av drogen framför allt bland dem som redan använder det.

- Kommer det in ett stort parti skulle jag vara förvånad om det inte påverkar prisbilden. Tillgängligheten ökar vilket ökar användningen, säger Turtonen.

Enligt Turtonen är det lätt att få tag på droger i Österbotten. Framförallt om det handlar om cannabis. Mörkertalet är ändå stort så det är svårt att exakt säga hur mycket det finns.

- För en ungdom som är under 18 år är det nästan lättare att få tag på cannabis än att gå och handla mellanöl i butiken.

Förebyggande arbete

På Nykterhetsförbundet jobbar man framförallt med förebyggande arbete. Visionen är att nå sådana människor som inte har problem för att problem inte ska uppstå.

- Information hjälper till en viss del men det stora arbetet görs i hemmen i samarbete med skolorna och näromgivning. Kamratskapskretsen påverkar också. Individens ansvar kan man inte heller frångå, säger Turtonen.