Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Val som påverkar

Från 2016
Två tillfälliga vägskyltar för gångväg.
Bild: Yle/Petter West

En av oss sa upp sig och försökte följa sina drömmar. En stannade hemma med barnen och miste många pensionspoäng. En gav sig av från sin kontinent för att försörja sin familj. En lämnade barndomshemmet och landet i jakten på sina rötter.

Det låter dramatiskt när jag räknar upp det. Men kanske är de val vi gör som påverkar våra liv ofta omärkliga. Själv är det inte ofta jag har tänkt att här står jag vid vägskylten, om jag går till höger händer detta, om jag går till vänster händer istället detta.

I denna episod av Livlinan funderar vi på livsval. Hur och när fattar vi dem, och hur hanterar vi konsekvenserna?

Har vi alltid ett val, eller styrs vi av andras förväntningar, och av livets krav? Och på vilka grunder fattar vi våra val? Hur gör du? Bestämmer du dig efter att ha tagit reda på alla fakta, eller går du på känsla?

Tycker du att det finns en röd tråd i ditt liv, när du ser på vilka val du gjort, eller är allt helt hipp som happ?

Med gnistrande sol i smällande kyla utanför fönstren träffas vi i den gamla trävillan som blivit vegetariskt lunchkafé i Borgå. Kaffet ryker ur kopparna. Vi tittar nyfiket på varandra. Tänk om. tänk om vi hade valt annorlunda. Hade vi suttit här då? Mitt emot varandra? Vad ska jag svara om någon frågar varför. Varför jag valde som jag gjorde. Tänk om valet är fel. Kan jag göra om? Finns det en ångra knapp? Borde det finnas?

Jag undrar hur det skulle se ut om mina livsval skulle komma på öppet köp. Kanske skulle jag bli galen. Den franske filmregissören Robert Bresson menade att vi alltid har ett val. Också när det känns som om vi står med ryggen mot väggen, har vi ett val. Det är en tröstande tanke. Det betyder att vi har makt över våra liv. Också i de mest utsatta situationer finns det i så fall en utväg. Ett val, som vi kan ta. Om vi vågar.

Livlinan: Livlinan episod 5 / Livsval

28:29

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln