Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Greenpeace: Utekläder innehåller gift

Från 2016
Uppdaterad 28.01.2016 14:47.
Vandrare  i skogen.
Bild: Juha Kemppainen / Yle

Det finns skadliga kemikalier i många av de friluftsplagg och ytterkläder som saluförs av ledande klädföretag, visar ett test som miljöorganisationen Greenpeace har gjort.

Bara 4 av 40 testade produkter var fria från fluorkarboner PFOA som används för att göra kläder och skor vatten- och smutsavvisande. De testade produkterna salufördes i 19 olika länder.

Skor, byxor, jackor, ryggsäckar, rep, sovsäckar, tält och handskar testades. Bland varumärkena fanns bland andra Haglöfs, North Face, Norrøna, Patagonia och Mammut. En känga från Haglöfs som köptes i Oslo innehöll 18 gånger högre halter av fluorkarbonen PFOA än vad som är tillåtet att sälja till konsumenter i Norge. Norge är hittills det enda land som satt ett gränsvärde för försäljning av produkter som innehåller PFOA.

Fluorkarbonater bryts inte ner i naturen och de kan skada människans hormon- och immunsystem. Ämnena misstänks orsaka cancer och påverka fortplantningen. Greenpeace säger att det handlar om en tickande miljöbomb och kräver att tillverkarna ska skärpa sig.

Diskussion om artikeln