Slarv med ekonomin inom djurskyddsförening - styrelsen reagerar inte
Det finns brister i hur Helsingfors djurskyddsförening förvaltar sina miljoner. Det här har förts fram i en rapport till styrelsen. Men styrelsen har inte reagerat.
Helsingfors djurskyddsförening fick enligt budgeten för 2014 in 830 000 euro i donationer. Största delen kom från testamenten. Sammanlagt har föreningen flera miljoner euro.
Yle Huvudstadsregionen rapporterade redan 2013 om djurskyddsföreningens miljonkapital som bara läggs på hög. Då hade föreningen 4,2 miljoner euro i eget kapital men efter det har kapitalet bara ökat.
Trots alla miljoner tvingas djurskötare köpa kattsand och djurmat för egna pengar, kunde Yle Huvudstadsregionen berätta i december i fjol.
Nu avslöjas dessutom flera märkligheter när det gäller föreningens ekonomi. Den dåvarande verksamhetsledaren gjorde i höstas en rapport som pekade ut flera brister när det gäller skötseln av ekonomin. Rapporten behandlades enligt flera källor på ett styrelsemöte i november.
"Söndagstillägget fattades ofta"
En av de brister som behandlas i rapporten var märkligheter i arbetstids- och löneutbetalningssystemet. En intern granskning visar att en anställd under flera år emellanåt har varit någon annanstans än i föreningens kontor när denne har stämplat in och stämplat ut. Det bevisas av dokument med IP-adresser.
Enligt systemet har den anställda också haft 23 timmar långa arbetsdagar och övertiden har senare tagits ut som betald semester. Det här trots att djurskyddsföreningen har övertidsförbud.
Det hände väldigt många gånger att söndagstillägget fattades i min lön.
Tidigare anställd
Administrationen av arbetstids- och löneutbetalningssystemet beskrivs som "kaotiskt" i rapporten.
En tidigare anställd som vill vara anonym säger att det ofta funnits problem med utbetalning av löner.
- Det hände väldigt många gånger att söndagstillägget fattades i min lön. Utbetalningen av lönen har också flera gånger varit försenad. Varje gång jag fick lön räknade jag själv med räknare att summorna stämde, säger den före detta anställda.
Personen har ändå slutligen fått rätt lön men det har krävt mycket egen aktivitet.
Ett annat exempel är att en annan anställd fått dubbellön, åtminstone vid ett tillfälle.
Insamlingsmedel har räknats ihop utan övervakning
Yle Huvudstadsregionen har också tagit del av dokument som visar att föreningens bokföringsbyrå regelbundet tvingats ingripa och ställa frågor kring hur ekonomin sköts.
Förutom de brister som lyfts fram i rapporten uppger källor att föreningens insamlingsmedel under flera år har räknats ihop utan någon som helst övervakning. Det handlar om insamlingsbössor som djurskyddsföreningen har utplacerade på olika ställen. 2014 inbringade insamlingsbössorna över 22 000 euro.
- Jag har hört hur pengarna har räknats i ett av kontorets bakre rum, av en enda person, säger en källa.
Styrelsen har inte beslutat om åtgärder med anledning av rapporten som visar på oärlighet gällande arbetstider och löneutbetalning, brister i utbetalning av löner och slarv med bokföring.
Yle Huvudstadsregionen når föreningens revisor men han vill inte uttala sig offentligt om föreningens angelägenheter.
En källa uppger att protokollet som gjordes upp efter styrelsemötet i november visar att styrelsen inte har fattat beslut om några åtgärder med anledning av verksamhetsledarens rapport. Trots att rapporten alltså visar på oärlighet gällande arbetstider och löneutbetalning, brister i utbetalning av löner och slarv med bokföring.
Verksamhetsledaren har därefter sagt upp sig.
Styrelsen kommenterar inte
Yle Huvudstadsregionen har försökt nå styrelsens vice ordförande Anne Roine för att ställa frågor om de brister som lyfts fram i verksamhetsledarens rapport. Roine är den som leder styrelsens arbete efter att ordförande Susanna Paavilainen avgick. Roine svarar ändå inte i telefon.
Inte heller övriga styrelsemedlemmar går att nå. Endera svarar de inte i telefon eller så väljer de att inte kommentera.
HESY är chockerad av alla falska anklagelser. Vart vill man komma med dessa anklagelser?
Inlägg på föreningens Facebooksida
Webbpublikationen Creat publicerade förra veckan ett långt reportage om Helsingfors djurskyddsförening där flera oegentligheter lyftes fram. Reportaget kommenterades på djurskyddsföreningens Facebooksida med ett långt inlägg som inleddes med "HESY är chockerad av alla falska anklagelser. Vart vill man komma med dessa anklagelser?"
I inlägget får verksamhetsledaren, som jobbade vid föreningen i en och en halv månad, skulden för alla brister och fel som har uppdagats. Föreningens ekonomi kommenteras i inlägget med att "ekonomin alltid har skötts väl" men att ingen är felfri och att lönerna i huvudsak har betalats ut i tid.
Helsingfors djurskyddsförening
- Helsingfors djurskyddsförening (HESY) tog 2014 hand om 520 djur. Största delen eller 472 var katter, medan 26 var hundar. Resten var bland annat kaniner, marsvin och sköldpaddor.
- 42 procent kom från hittedjurshuset i Vik i Helsingfors. Resten kom direkt från tidigare ägare eller från andra djurskyddsföreningar.
- Föreningens verksamhet finansieras till största delen genom donationer, medlemsavgifter och försäljningen vid Arvegodsboden på Backasgatan och vid föreningens lopptorg.
Källa: HESY:s verksamhetsberättelse för 2014.
Djurskyddsförening har miljoner men sparar på kattsand
Djurskötare vid HESY tvingas köpa kattsand för egna pengar.