Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Korsholms bildningschef på olovlig ledighet

Från 2016
Uppdaterad 29.01.2016 14:55.
Korsholms ämbetshus i Smedsby.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Bildningschefen i Korsholm, Maj-Len Swanljung, ska enligt uppgifter i Vasabladet ha rest på semester utan lov. Swanljung säger till Yle Österbotten att hon definitivt inte är på semester, utan tjänstledig utan lön av personliga skäl.

Swanljung har även tidigare vintrar varit på golfsemester i Thailand i januari och beviljats ledighet i fyra veckor. I år beviljades hon inte semester.

- Hennes semesteransökan kom in väldigt sent. Jag kunde inte bevilja den och inte ge tjänstledigt, säger kommundirektör Rurik Ahlberg till Vasabladet.

Januari är, enligt honom, också en olämplig tid att vara frånvarande från arbetet i den sektorn.

Det håller inte Swanljung med om.

- Januari är en lugnare månad i skolvärlden. Därför har jag också tidigare kunnat ta tjänstledigt utan lön i fyra veckor, säger hon.

Tjänstledig av personliga skäl

Maj-Len Swanljung understyker att hon absolut inte är på semester just nu.

- Jag är tjänstledig utan lön av personliga skäl.

I december ansökte hon om två veckor semester och två veckor sparledigt, eftersom kommunstyrelsen har uppmanat personalen att ta ut sparledigt.

- När ansökan inte godkändes meddelade jag kommundirektören att jag av personliga skäl är tjänstledig utan lön i fyra veckor.

Du åkte i väg trots att tjänstledigheten inte godkändes?

- Ja, det gjorde jag. Jag har tidigare år haft möjlighet att ta ledigt utan lön i januari för att orka med jobbet. Jag har då förberett så gott det går med kollegorna och jag har alltid varit anträffbar per mail trots att jag har varit ledig, säger Swanljung.

Oklara följder

När Swanljung kommer tillbaka från sin resa får hon bereda sig på en diskussion med kommundirektören, fullmäktiges ordförande och kommunstyrelsens ordförande.

Vilka påföljderna blir går Ahlberg inte in på i intervjun i Vasabladet, men om arbetsgivaren godkänner olovlig frånvaro är det ett tecken på att det är i sin ordning att göra så.

- Fallet är knepigt, konstaterar Rurik Ahlberg, som säger att han aldrig varit med om något motsvarande.

Artikeln uppdaterad 29.1.2016 kl. 6.50: Bildningsdirektör Maj-Len Swanljung har gett sin version av det som har skett.

Diskussion om artikeln