Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

IS och Ryssland Natos största utmaningar

Från 2016
Jens Stoltenberg, Natos generalsekreterare.
Bild: EPA/OLIVIER HOSLET

Militäralliansen Nato ser Ryssland och terrororganisationen IS som de största utmaningarna just nu. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg presenterade Natos årliga översikt på en pressträff i Bryssel på torsdagen.

Nato har alltid haft som mål att garantera frihet och säkerhet, står det i den årliga rapporten över fjolåret. Under 2015 var hoten många och komplexa och terrorattacker vardag.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg riktar rikligt med kritik mot Ryssland i det tal han höll i samband med offentliggörandet av rapporten. Han menar att Ryssland i och med sin inblandning i till exempel kriget i Syrien bidrar till en ökad osäkerhet i Natos medlemsländer.

Ryssland har dessutom ökat sina aktioner i de europeiska Natoländernas luftrum med 70 procent under de senaste två åren. I fjol tvingades Natos plan lyfta 400 gånger för att avvisa ryska plan.

Samarbete nyckel i kampen mot IS

Flyktingkrisen nämns också som en orsak till en ökande osäkerheten "här hemma".

Natoländerna har svarat på otryggheten och nedskärningarna i de europeiska medlemsländernas försvarsbudgetar har nu så gott som stoppats, säger Stoltenberg.

- Alla Natoländer är med i den globala koalition som kämpar mot IS, säger Stoltenberg och tillägger att den goda samarbetsförmågan mellan medlemsländerna nu kommer till nytta.