Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Paul Kantner från Jefferson Airplane är död

Från 2016
Paul Kantner uppträder med Jefferson Starship i Bethel, New York i augusti 2009
Bildtext Paul Kantner uppträder med Jefferson Starship i Bethel, New York i augusti 2009
Bild: EPA/PETER FOLEY

Paul Kantner, en av ursprungsmedlemmarna i rockgruppen Jefferson Airplane, är död. Gruppen var ett av de tunga namnen inom 1960-talets psykedeliska rock.

Den 74-årige Kantner drabbades av en hjärtattack tidigare i veckan och avled på torsdagen av organsvikt, uppger medierna i hans hemstad San Francisco. Hans hälsa hade länge varit vacklande.

Jefferson Airplane bildades i San Francisco år 1965, och såg likt andra grupper medlemmar komma och försvinna under åren. Gitarristen Kantner var dock med ända till splittringen 1972.

Kantner ansågs allmänt som den kreativa kraften i Jefferson Airplane, även om vokalisterna Grace Slick (som Kantner fick en dotter med) och Marty Balin kom att utgöra gruppens ansikte utåt. Med låtar som "Somebody to Love" och "White Rabbit" blev ensemblen stilbildande för epokens psykedeliska musik.

Gruppens framträdanden på festivalerna i Monterey 1967 och Woodstock 1969 har gått till historien.

Efter splittringen var Kantner och Slick år 1974 med om att bilda en ny grupp, Jefferson Starship, som med sin mainstreammusik lockade en bredare publik, men fick de forna fansen att rynka på näsan.

Jefferson Airplane upptogs 1996 i Rock and Roll Hall of Fame, och vid Grammy-galan i februari i år ska gruppen ta emot ett specialpris för sin insats.

Diskussion om artikeln