Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Barndomen - den varar bara ett ögonblick

Från 2016
Uppdaterad 03.02.2016 10:26.
Barn
Bild: Ja! media production

Att bli mamma; den mest privata känslan och samtidigt - den mest allmänna. Den största lyckan och den djupaste sorgen.

Livet förändrades egentligen inte så mycket när jag blev mor, men jag förändrades själv. Jag ville plötsligt andra saker och jag orkade plötsligt mycket mer. Ändå minns jag de första åren som ett töcken av trötthet, av ständigt avbrutna tankar, av att inte hinna duscha i lugn och ro. Jag minns det också som en tid av isolation, trots symbiosen med barnet och trots all hjälp med Fpa-låda, världens bästa mödravård, en engagerad pappa och en armé av välvilliga släktingar.

Det finns en stor ensamhet i att ständigt var den som är mest behövd, den som det ropas på 20 gånger per minut, den vars kropp upphör att vara en egen kropp - den existerar för att någon annan ska kunna existera.

Jag minns att det bara fanns en enda plats där jag verkligen var helt lugn och det var
hemma hos min egen mamma.

- Ta en lång dusch du, gör en honungsinpackning med håret!

Mamma drog barnvagnen av och an över vardagsrumsgolvet, med exakt den rätta knycken så att flickan somnade. Jag lät det heta vattnet rinna över huden i många, långa minuter och slappnade av helt för första gången på något som kändes som en evighet.

Flickan växte så fort. Jag är glad över av att ha fått vara med om att skapa en barndom. Försöka fylla den med bulldoft och trygghet, äventyr och starka minnen.

En död mus sista viloplats
Bild: Ja! media production

Skilsmässan från flickans pappa var vänskaplig, men ändå traumatisk. Den gav mig egen tid. I början vandrade jag omkring planlöst på stan och längtade efter flickan. Ofta hamnade jag till slut i biomörkret - en trygg grotta där man kan stänga av känslorna och fördjupa sig i andra människor öden. Snart började jag njuta av ensamheten.

Nu är hon 11. Symbiosen börjar släppa; hon vill inte sitta i famnen utan stänger dörren till flickrummet där hon snapchattar och tittar på vloggar med timslånga köplistor och sminktips. Det är en värld som är mig främmande. Hon svarar artigt men undvikande. Det finns andra som är viktiga för henne nu. Jag visste det ju nog och alla har sagt det. Barndomen är kort. Snart är de vuxna. Det var bara ett ögonblick.

Barn som ängel i fönstret
Bild: Ja! media production

I Vierge Moderne om moderskap berättar Mikalea Sonck, Sabina Söderlund, Harriet Rautanen och Sanna Tahvanainen om sina tankar kring moderskap.

Vierge Moderne: Harriet Rautanen om moderskap - Spela upp på Arenan

Se Vierge Moderne om moderskap fredag 5.2 i Yle Fem kl 20.00 och på Arenan.

Diskussion om artikeln