Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

HU vill ta minst 10 000 euro av utländska studenter

Från 2016
Bild på detalj från Helsingfors universitets huvudbyggnad.
Bildtext Det blir dyrt att komma till Finland och studera.
Bild: Yle/ Catariina Salo

Internationella studenters faktura kommer att bli hög. Från och med 1.8.2017 kostar det upp till 25 000 euro att studera på Helsingfors universitet.

Universitet har just godkänt en ny strategi för åren 2017-2020, där man vill öka antalet internationella studenter.

Samtidigt har det bestämts att universitetet kommer att begära läsårsavgifter på 10 000-25 000 euro av studerande utanför EU- och EES-länder. Den examensspecifika prislappen spikas före den sista maj i år.

I det slutliga priset beaktas en internationell jämförelse som beställts av en utomstående aktör. Läsårsavgiften för en studerande kommer att vara lika stor under hela studietiden, men de examensspecifika priserna justeras årligen.

Nuvarande studenter behöver inte oroa sig, de nya avgifterna gäller enbart de som påbörjar sina studier på höstterminen 2017.

Det är främst utbildningshelheterna som drar nytta av läsårsavgifterna. Inkomsterna ska användas till internationellt arbete och till att utveckla examensprogrammen.

- Nuvarande studenter behöver inte oroa sig, de nya avgifterna gäller enbart de som påbörjar sina studier på höstterminen 2017, säger Markus Laitinen som är chef för internationella ärenden på Helsingfors universitet.

Enligt den nya universitetslagen måste de studenter som betalar läsårsavgift kunna ansöka om stipendier från universitetet. Det gäller också andraårsstudenter.

Terminsavgifter för utländska studerande ett faktum

ÅA:s rektor Mikko Hupa säger att dagens besked är positivt.

Diskussion om artikeln