Skivmässan i Vasa en höjdpunkt för entusiaster

Musikentusiaster kan under helgen glädjas åt den årliga skivmässan i Vasa. Är man ute i god tid kan man fynda gamla rariteter men också ny musik.
Det är nu det trettonde året som den här skivmässan ordnas. För arrangören Kimmo Köykkä har det betytt en hel del arbete, men det praktiska har blivit enklare att ordna år för år.
Den här gången är 34 försäljare från både Sverige och Finland på plats.
- Vi har kring 500 besökare varje år och säkerligen i år också när vi har så många försäljare, säger Köykkä.
Mässan är en höjdpunkt
För många är skivmässan en av årets höjdpunkter eftersom Vasa länge varit utan en egen skivbutik. På plats hittar man musik ur många olika genrer, både nytt och gammalt. Även vinylspelare finns att köpas.
Intresset för musikens fysiska format, det vill säga skivorna, har inte dalat trots strömningsmöjligheterna på nätet.
Oberoende om man tycker om att hålla i en konkret skiva, uppskattar konsten eller påstår att ljudkvaliteten är bättre så verkar det finnas en viss charm kring skivan som engagerar samlare världen över.
Stefan Granroth på CD-Dreams i Jakobstad tror att skivbutikerna klarar sig där på grund av en starkare musikkultur i staden. Granroth har främst specialiserat sig på musik inom rock- och metalgenren.
- Jag tror att folk börjar tröttna på att sätta sig vid datorn. Jag tror de vill ha någonting att hålla i och bläddra i när de lyssnar, säger Granroth.
En oändlig debatt
Vad gäller debatten mellan strömning och fysiska skivor så har bägge sidorna sina fördelar. Det kan tyckas vara en oändlig debatt, men i slutändan bör man välja det format man själv föredrar.
Strömning gör det lättare att få ut musiken till publiken, oberoende tid och rum. Däremot utgör skivan, särskilt vinylen, ett större konstverk i sig.
Skivsamlaren Kenneth Westergård menar att man ofta går miste om guldkorn när man lyssnar på musik via strömningstjänster.
- Många plockar lösa hitlåtar från en mängd artister och album i stället för att uppskatta ett album som en musikalisk helhet, säger Westergård.
Artikeln och tv-inslaget är gjort av medieettor vid Åbo Akademi i Vasa som en del av en kurs i tv-journalistik.
Reporter: Stefan Westergård
Fotograf: Felix Rantschukoff