Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nytt muntligt språkprov i studentexamen - se videoklipp!

Från 2016
Kabelrouter i gymnastiksalen i Brändögymnasium.
Bildtext Digitaliseringen gör studentexamen mångsidigare - och svårare.
Bild: Yle / Ted Urho

Muntliga språkprov kan bli verklighet då studentexamen digitaliseras om några år. Finska gymnasier experimenterar redan med muntliga prov i svenska. Också Svenska Yles reporter gjorde ett försök.

- Jag har väntat länge på det här, muntliga prov är en väsentlig del av språkinlärningen, säger Kristel Riissanen. Hon är lektor i svenska vid Munkkiniemen Yhteiskoulu i Helsingfors, en av de fem skolor som har experimenterat med den första pilotversionen av provet.

Eleverna sitter vid varsin dator, försedda med hörlurar och mikrofon. Sedan gäller det att följa instruktionerna på skärmen och klara provuppgifterna inom utsatt tid: prata in ett meddelande på telefonsvarare, berätta om en utflykt i skärgården, ring upp en vän via Skype. Hela provet tar ca 15 minuter. Bedömningen utförs av datorns taligenkänningsprogram, läraren och studentexamensnämndens censorer.

- Själv tycker jag det fungerar ganska bra, jag har inte hört några negativa kommentarer från eleverna heller, säger Kristel Riissanen.

Tekniska och praktiska problem

Målsättningen är att muntliga prov ska kunna införas i studentexamen år 2019. Men flera praktiska problem är ännu olösta: om eleverna sitter i ett vanligt klassrum pratar de i mun på varandra under provet och då kan det vara svårt att koncentrera sig. Att bygga särskilda studioutrymmen eller ljudisolerade bås för varje elev är både platskrävande och dyrt. Härtill kommer tekniska problem som strejkande datorer, trasiga hörlurar och mikrofoner.

- Det är väsentliga problem, vi måste bara på något sätt hitta fungerande lösningar, konstaterar didaktiklektor Raili Hildén. Hon är viceordförande i Studentexamensnämndens språkutskott, som har utvecklat provet i samarbete med Helsingfors universitet och Aalto-universitetet.

Eftersom studentexamen ska vara lika för alla borde de muntliga proven införas i finskspråkiga och svenskspråkiga gymnasier samtidigt, men arbetet med att utveckla prov för svenskspråkiga abiturienter har knappt börjat. Här väntar ännu mer tekniska utmaningar: att koda ihop ett taligenkänningsprogram för finlandssvenska behov kan bli komplicerat.

Se vår reporter Thomas von Boguslawski testa det muntliga språkprovet - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln