Hoppa till huvudinnehåll

Bakom parabolen

Vad är Bakom parabolen?

Från 2016
Uppdaterad 31.01.2016 13:49.
höghus i mörker
Bildtext "Parabolerna finns för att vi längtar och saknar" säger invånarna i huset.
Bild: Yle/Hanna Klingenberg

Du har sett dem, höghus med paraboler på varje balkong. Paraboler som möjliggör hundratals tv-kanaler varav en eller kanske två känns livsviktiga. Livsviktiga för att de botar längtan och saknad.

Denhär berättelsen handlar om några människor bakom parabolerna. Människor från olika håll i världen, med olika kulturell bakgrund. Gemensamt för dem alla är att Finland idag är deras hemland.

Vi möter muslimer, kristna och buddhister i webb- och tv-produktionen Bakom parabolen.

Parabolen möjliggör kontakten till hemlandet

- När man kommer hem från jobbet knäpper man på både lampan och tv:n direkt, säger Salih Mehmedagic.

- Det känns som om man knäpper på Bosnien.

Sonen Mensur har vuxit upp i Finland och mest bekantat sig med hemlandet via tv-rutan.

- Jag och pappa pratar svenska sinsemellan, säger han. Men hela livet har det varit bosniska i bakgrunden. Bosnisk musik, bosniska nyheter och bosniska komedier. Läs mer om varför Parabolerna är så viktiga

Produktionen Bakom parabolen är berättelser på webben och i TV

Svenska Yle vill berätta om vardagen i några lägenheter i ett höghus där var och varannan balkong pryds av paraboler. Berättelserna kan föra oss vart som helst, både ut ur huset och bakåt i historien. Geografiskt till olika delar av världen. Parabolantennerna är en symbol för den längtan och saknad huvudpersonerna i produktionen “Bakom Parabolen” har för sina släktingar någonstans i ett annat land.

Under våren 2016 dokumenterar Hanna Klingenberg/Svenska Yle vardagen tillsammans med Salih och sonen Mensur, vi får bekanta oss med deras grannar Melisa Elkaz och Merjema Dizdarevic samt Thang Nguyen med flera.

Följ med berättelserna på svenska.yle.fi/bakomparabolen, senare i år sänder Svenska Yle en dokumentärserie i Yle Fem där vi får följa med vardagen och livet hos några familjer.

Ställ frågor till medverkandena via redaktör Hanna Klingenberg.

Formuläret är inte längre tillgängligt.

Diskussion om artikeln