Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgå sjukhus begick troligen inga fel då en patient försvann och dog

Från 2016
Uppdaterad 01.02.2016 05:21.
sjukhus
Bildtext Patienten försvann från Borgå sjukhus' kirurgiska avdelning.
Bild: Yle/Jeanette Winberg

Ingenting verkar i detta nu peka på några som helst misstag i samband med att en patient försvann från Borgå sjukhus på fredag morgon.

Mannen hittades död på fredag förmiddag i närheten av Borgå sjukhus.

Försvann efter samtal

Patienten hade varit inne på den kirurgiska avdelningen för vård. Kimmo Halonen som är överläkare vid den kirurgiska avdelningen och tf. chefsläkare vid Borgå sjukhus berättar att han träffade patienten strax innan han försvann.

- Jag och en sjukskötare hade samtalat med patienten på morgonnatten. Femtio minuter senare konstaterade vi att patienten hade försvunnit, säger Halonen.

Tack vare övervakningskamerorna kunde personalen snabbt konstatera att mannen lämnat sjukhuset. Polisen meddelades och sjukskötaren och en vakt började söka patienten i sjukhusets närområde.

Händelsen ska analyseras

Kommer händelsen att leda till åtgärder på avdelningen eller på Borgå sjukhus överlag?

- Situationen är en aning paradoxal, för enligt brandsäkerhetsförordningarna får inte dörrarna låsas så att de inte går att öppna inifrån. Dessutom har egentligen en patient full rätt att lämna sjukhuset. Vår uppgift är att avgöra om patienten är i ett sådant tillstånd att han tryggt kan lämna sjukhuset om han så vill, säger Halonen.

Enligt Halonen kommer Borgå sjukhus ändå att analysera händelsen mycket noggrant.

Diskussion om artikeln