Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Korna söker sig till borstningsmaskinen och njuter

Från 2016
Uppdaterad 29.01.2016 20:31.
Korna mår bra av att bli borstade - Spela upp på Arenan

En boskapsborste rengör pälsen på djuret och avlägsnar gammal hud. Den sätter också fart på blodcirkulationen och mjölkproduktionen ökar. Undersökningar har visat att borstandet dessutom minskar på infektioner.

Vid yrkesinstitutet Ylä-Savon Ammattiopisto i Peltosalmi finns det en undervisningsladugård där man tagit i bruk en borste som korna kan söka sig till då de vill bli borstade.

Boskapsborsten är populär bland korna. De kan fritt placera sig intill den roterande borsten som följer kons rörelser och ger dem massage. Borsten rör sig över pannan, bakom öronen och längs med sidorna. Korna sluter ögonen och njuter av raspandet.

- Borsten är till stor nytta. Det är svårt att föreställa sig hur man skulle kunna göra det här för hand då man har hundratals kor, konstaterar Mirva Kytömäki som undervisar vid institutet.

Enligt Kytömäki börjar man allt mer satsa på djurens välmående. Att vården dessutom inverkar positivt på produktionsmängderna är ju också viktigt.

- Då mjölkningsroboten togs i bruk dröjde det två veckor innan hälften av korna hade lärt sig att gå till den. Men till boskapsborsten lärde de sig att gå på fem minuter efter det att borsten installerats i ladugården.

(Ursprunglig artikel skriven av Anu Pöntinen)

Diskussion om artikeln