Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Jeanette Lassander från Nykarleby blev mamma som 14-åring

Från 2016
Uppdaterad 04.03.2016 12:53.
Privatbild, Jeanette Lassander
Bild: Jeanette Lassander

Hur känns det att bli mamma som 14-åring i en liten finlandssvensk stad som Nykarleby? Jeanette Lassander vet. I dagsläget är hon 25 år. Vi gör en tillbakablick på åren som ung mamma.

Halva graviditeten hade gått innan Jeanette insåg att hon var gravid. Det vände upp och ner på hennes och hennes familjs liv.

- Först blev jag förvånad och funderade på vad som händer med mitt liv nu? Jag kontaktade en kompis som visade en babybok för mig där vi bland annat såg hur stort fostret var. Sedan kastades jag väldigt snabbt in i allting eftersom graviditeten redan kommit halvvägs, minns Jeanette.

Föräldrarna var inte förvånade

Jeanettes familj består av fyra systrar. För hennes mamma och pappa var det inte någon större överraskning att det var just Jeanette som blev gravid som 14-åring.

- Jag tror nog att de tänkte att det är klart att det är Jeanette. Jag tror inte att de var så jätteförvånade att det var just jag, skrattar Jeanette.

Vad sa hennes tre systrar då?

- De sa inte så mycket. Men så här i efterhand har vi diskuterat det. En av dem grät och trodde att jag skulle dö. Den yngsta av mina systrar förstod knappast vad det handlade om, minns Jeanette.

De unga gav sitt stöd, de vuxna skvallrade

Jeanette blev mamma som 14-åring i en liten stad som Nykarleby. Det medförde en hel del skvaller som gick runt.

- Folk i min egen ålder kom fram och frågade mig eller frågade via nätet. Mina jämnåriga vänner tog det ganska bra. Jag gick på åttan i högstadiet och ingen på klassen sa någonting. Jag var "Netti" precis som jag alltid hade varit. Men reaktionerna och beteendet från de vuxna var annorlunda. På skolan var det bland annat städerskor och kökspersonal som märkbart pekade samt tisslade och tasslade. Det var ju "hot stuff", säger Jeanette.

I övrigt förhöll sig hennes lärare sakligt och stöttande gentemot henne.

- I skolan togs beskedet bra emot. Jag kunde ju inte vara med på alla lektioner när jag blev höggravid. Efter att jag fick Ronny var jag tvungen att stanna hemma ganska mycket. Jag fick en hel del anpassad undervisning och skrev till exempel en del prov hemifrån. Alla mina lärare stöttade mig jättebra, säger Jeanette.

"Vem sköter egentligen om barnet?"

Under graviditeten och Ronnys första år bodde Jeanette hos sin familj. Det var något som ledde till en hel del fördomar om vem som egentligen tog hand om hennes son.

- Det var många som undrade om det faktiskt var jag som tog hand om min son. En del undrade också om han sov i mitt sovrum eller i mina föräldrars. Självklara saker för mig, men tydligen inte för andra, säger Jeanette.

Givetvis var föräldrarna närvarande hela tiden och hjälpte till där det behövdes. Jeanette har själv haft en väldigt klar bild över hurdan hon vill vara som förälder och hur hon ville uppfostra sin son Ronny.

- Det har varit bra att ha Ronnys mommo och moffa i närheten. Ju mer folk man har omkring sig desto bättre. Vi har haft en gemensam linje. Fast de har skämt bort honom lite mer än vad jag själv gjort. Men det hör väl till. Mamma bestämmer reglerna medan mommo och moffa tänjer på dem, skrattar Jeanette.

Jeanette hade ett bra kontaktnät som ung mamma. Många goda vänner som hjälpte och stöttade.

- Om jag inte själv kunde ta mig ut så kom kompisarna och umgicks med mig där hemma, minns Jeanette.

"Allt man är med om i livet formar en som människa"

Jeanette känner inte att hon gått miste om något trots att hon blev mamma i en väldigt tidig ålder. I stället tycker hon att hon fått ut så mycket mer i och med föräldraskapet.

- Allt man är med om i livet formar en som människa. Att bli förälder formar en mest. Oberoende av vilken ålder man blir det i. Det är inget man kan förklara för någon som inte är förälder själv. Jag har växt mycket som människa och varit mognare än vad folk i min egen ålder har varit, reflekterar Jeanette.

Livet som ensamstående mamma

Jeanette har tagit hand om Ronny själv.

- Det är klart att det är annorlunda att vara ensam förälder åt sitt barn än att vara två. Men jag har varit ensam från första början. Jag har ingen erfarenhet av hur det är att ha ett barn tillsammans med någon annan, säger Jeanette.

Veckoslutskommittén: Intervju med Jeanette Lassander från Nykarleby som blev mamma som 14-åring

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln