Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frankrike erkänner palestinsk stat om fredsprocessen inte avancerar

Från 2016
En palestinsk demonstrant passerar en brinnande barrikad utanför en israelisk bosättning nära staden Nablus på Västbanken.
Bild: EPA/ALAA BADARNEH

Frankrike gör ännu ett försök att lösa krisen mellan Israel och palestinierna och varnar för att landet kommer att erkänna en palestinsk stat om försöket misslyckas.

Den franske utrikesministern Laurent Fabius säger att Frankrike inom de närmaste veckorna kommer att förbereda en internationell konferens avsedd att bevara och få till stånd en tvåstatslösning.

Parterna i konflikten och deras europeiska, amerikanska och arabiska samarbetspartner ska enligt planerna delta i konferensen som enligt en diplomatkälla ska hållas senast i sommar.

Gräl om bosättningar

Fredsprocessen för Mellanöstern har stampat på stället på grund av gräl om gränser och bosättningar.

Om det franska initiativet inte leder till resultat kommer Frankrike att bära sitt ansvar genom att erkänna den palestinska staten, säger Fabius.

Angående de israeliska bosättningarna i palestinska områden säger Fabius att bosättningspolitiken tyvärr fortsätter.

- Den israeliska premiärministern har gått så långt som att han klandrat FN:s generalsekreterare för att uppmuntra till terrorism då han bett Israel att upphöra med den olagliga bosättningspolitiken, säger Fabius.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon sade i tisdags att de israeliska bosättningarna är provokationer som väcker frågor om Israels engagemang för en tvåstatslösning.

Diskussion om artikeln