Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

MSF: Invånare i Madaya fortsätter att dö i svält

Från 2016
Uppdaterad 30.01.2016 14:05.
Kvinnor och barn i Madaya som fick lämna staden i samband med en hjälpsändning 11.1.2016
Bildtext Kvinnor och barn i Madaya som fick lämna staden i samband med en hjälpsändning den 11 januari
Bild: EPA/YOUSSEF BADAWI

Minst 16 människor har svultit ihjäl i den belägrade syriska staden Madaya efter att hjälpkonvojer nådde staden för knappt tre veckor sedan. Enligt Läkare utan gränser hindrar regimen införsel av livräddande medicinskt material.

Invånare i den belägrade staden Madaya, nära gränsen mot Libanon, fortsätter alltså att dö i svält. Hjälporganisationen Läkare utan gränser fördömer den syriska regimens fortsatta belägring av staden.

Trots att hjälpkonvojer äntligen nådde Madaya tidigare i januari så finns uppskattningsvis 320 fall av undernäring i staden med ungefär 20 000 invånare. 33 av fallen är så allvarliga att de riskerar att dö om de inte får snabb och effektiv vård, uppger hjälporganisationen Läkare utan gränser. 16 har alltså svultit ihjäl ännu efter att hjälpkonvojerna kom fram.

FN-fordon i en hjälpkonvoj som rullade in i Madaya den 14 januari 2016
Bildtext FN-fordon i en hjälpkonvoj som rullade in i Madaya den 14 januari
Bild: EPA/YOUSSEF BADAWI

Grundläggande medicinskt material saknas i staden och släpps inte fram av den syriska regimen. Däribland näring som behövs för att vårda de svåraste fallen av undernäring.

- Det är fullständigt oacceptabelt att människor fortsätter svälta ihjäl och att personer i kritiskt tillstånd borde ha evakuerats för flera veckor sedan ännu är kvar i staden, säger Brice de la Vingne, operativ chef för Läkare Utan Gränser.

Läkare utan gränser uppskattar att 1,5 - 2 miljoner människor finns i belägrade områden i Syrien, omringade av antingen regimens soldater eller av oppositionsgrupperingar. På många håll är medicinska evakueringar förbjudna och medicinskt material, mat och mediciner stoppas gång på gång vid vägspärrarna.

Oppositionsdelegationen på väg till fredsförhandlingarna i Genève

Den viktigaste syriska oppositionsgruppen, det så kallade Högsta förhandlingsrådet HNC, är nu på väg till de FN-ledda fredsförhandlingarna i Genève.

Den oppositionella paraplygruppen vill i första hand bedöma om den syriska regeringen är beredd att tillmötesgå oppositionens humanitära krav. Det uppgav en av delegationens medlemmar för nyhetsbyrån AP.

Syriens chefsförhandlare, FN-ambassadören Bashar al-Jaafari i Genève fredagen den 29 januari 2016
Bildtext Syriens chefsförhandlare, FN-ambassadören Bashar al-Jaafari i Genève fredagen den 29 januari
Bild: EPA/MARTIAL TREZZINI

HNC kräver bland annat att hjälp släpps fram till städer som belägras av regimen. Det innan oppositionsgruppen går med på att delta i själva fredssamtalen.

På längre sikt borde de FN-ledda samtalen i Genève handla om att åstadkomma en övergångsregering, en ny konstitution och nya val.

Diskussion om artikeln