Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tiotusentals italienare i manifestation mot partnerskapslag

Från 2016
Uppdaterad 30.01.2016 21:06.
Demonstration mot lagförslag om partnerskap för samkönade par i Rom 30.1.2016
Bild: EPA/ALESSANDRO DI MEO

Tiotusentals människor samlades i kväll på Cirkus Maximus-arenan och närliggande gator i Rom för att protestera mot planerna att tillåta partnerskap för samkönade par. Lagförslaget splittrar Italien.

Inför manifestationen som döpts till "Familjedagen", sade sig polisen vara förberedd på att så många som en halv miljon människor kunde komma att delta i jippot i den antika Cirkus Maximus-arenan med omnejd.

Uppslutningen var dock mindre än vad arrangörerna räknat med. Det var enligt lokala medier några tiotusental människor som deltog i manifestationen.

Tågbolaget Italo hade sponsrat med rabatterade familjebiljetter till huvudstaden dagen till ära.

Den italienska senaten inledde i torsdags behandlingen av lagförslaget om partnerskap. En sista omröstning i senaten väntas i mitten av februari. Därefter ska lagförslaget behandlas av parlamentets underhus.

Italien är det enda landet i Västeuropa som inte erkänner samkönade relationer. Avsaknaden av en partnerskapslag har lett till kritik bland annat från Europadomstolen.

I östra Europa saknar också Polen, Lettland, Litauen och Ryssland partnerskapslagar.

Lagförslaget splittrar Italien

I det aktuella lagförslaget ingår också att samkönade par ska få rätt att - under vissa förutsättningar - adoptera varandras barn.

Förslaget kommer från det socialdemokratiska regeringspartiet Partito Democratico (PD), men premiärministern Matteo Renzi har inte ens hela partiets stöd för lagförslaget. Bland de före detta kristdemokraterna i partiet är motståndet speciellt hårt just mot möjligheten till adoption.

Detsamma gäller högerpartierna både i oppositionen och inom regeringskoalitionen.

Demonstranter samlade till "Familjedagen" i Rom, en manifestation mot lagförslaget om partnerskap för samkönade par 30.1.2016
Bildtext Demonstranter på Circus Maximus då manifestationen mot partnerskapslag inleddes
Bild: EPA/ALESSANDRO DI MEO

Exempelvis PD och Silvio Berlusconis PDL-parti har gett senatorerna frihet att rösta enligt samvete i den här frågan och utgången är oviss. Renzi behöver stöd från vänsterpartierna i oppositionen och av Beppe Grillos protestparti Femstjärnan. De har hotat med att fälla lagförslaget om det görs en enda liten ändring i det.

År 2007 tvingades Romano Prodis mitten-vänsterregering överge planerna på en betydligt anspråkslösare partnerskapslag på grund av massivt folkligt motstånd.

Diskussion om artikeln