Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tiotals döda i attentat mot shiamuslimsk förort till Damaskus

Från 2016
Uppdaterad 31.01.2016 16:36.
Minst 45 personer har dödats  och över 100 skadats i samordnade bombattentat i närheten av den viktigaste shiamuslimska moskén i Syrien, Sayeda Zeinab, i en Damaskus-förort med samma namn.
Bild: AFP / Lehtikuva

Minst 45 personer har dödats och över 100 skadats i samordnade bombattentat i närheten av den viktigaste shiamuslimska moskén i Syrien, Sayeda Zeinab, i en Damaskus-förort med samma namn.

Enligt det Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) har attentaten krävt över 60 dödsoffer.

Först detonerade en bilbomb i närheten av ett bussgarage, rapporterar den statliga syriska nyhetsbyrån SANA. Då räddningsarbetet kom igång på attentatsplatsen, sprängde två självmordsbombare sig själva i luften.

De samordnade explosionerna inträffade i tätt befolkade kvarter i den shiadominerade förorten Sayeda Zeinab, strax söder om Damaskus. Där finns också den viktigaste shiamuslimska helgedomen i Syrien, moskén Sayeda Zeinab. Dit vallfärdar shiamuslimer också från grannländer.

Terrororganisationen Islamiska staten har redan hunnit ta på sig söndagens attentat på webbsajter med koppling till organisationen.

Ett känsligt område

Enligt lokala invånare har flera shiamuslimska milisgrupper från Irak och Iran sina högkvarter i de aktuella kvarteren. De har sagt sig finnas där för att försvara just helgedomen Sayeda Zeinab mot sunnitiska jihadister.

Det Syriska människorättsobservatoriet uppger att det också finns flera shiamiliser bland dödsoffren för söndagens attentat.

Under de första åren av det syriska inbördeskriget förekom en hel del strider just i närheten av Sayeda Zeinab-helgedomen. Området har också utsatts för bombattentat tidigare.

Numera bevakas moskén av den syriska armén och av shiamuslimska miliser som leds av libanesiska Hizbollah.

Karta över Syrien
Bild: Yle

Seg start på Syriensamtalen

Samtidigt kämpar FN-sändebudet Staffan de Mistura för att få igång fredssamtalen om Syrien som han står värd för i Genève.

På söndag eftermiddag möttes han med den viktigaste syriska oppositionsdelegationen, paraplygruppen HNC, som äntligen kom till Genève på lördag kväll.

FN-sändebudet för Syrien, Staffan de Mistura, omgiven av journalister under Syriensamtalen i Genève 31.1.2016
Bildtext Staffan de Mistura omgiven av journalister i Genève, söndagen 31.1.
Bild: EPA/MARTIAL TREZZINI

De Mistura sade sig vara "optimistisk och målinriktad" efter mötet med HNC.

Bassma Kodmani, som ingår i HNC-delegationen sade att oppositionen inte kan gå med på att inleda politiska samtal med den syriska regimen innan det har skett ordentliga framsteg på den humanitära fronten.

HNC har tidigare krävt, bland annat, att regimen tillåter hjälpsändningar till belägrade städer i Syrien och slutar bomba rebellkontrollerade områden innan man kan inleda några egentliga samtal.

Senast på söndag eftermiddag hotade samordnaren för HNC, Riad Hijab, med att HNC kommer att lämna Genèveförhandlingarna om Assad-regimens "förbrytelser" fortsätter.

Diskussion om artikeln