Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Politiker vill granska höjda elöverföringspriser

Från 2016
Uppdaterad 01.02.2016 10:01.
Elledning.
Bild: Yle/Rolf Granqvist

Ordföranden för riksdagens finansutskott Kaj Turunen (Sannf) anser att utskottet bör behandla frågan om höjningen av elöverföringspriserna.

Turunen frågar sig om det är rimligt att monopolföretag höger priserna med 30 procent.

Sammanlagt ett tiotal elbolag har på sistone meddelat om höjda elöverföringsavgifter.

Caruna höjer priserna mest, eller med närmare en tredjedel.

Leveranssäkerhet

Statsminister Juha Sipilä (C) säger att höjningarna har att göra med nya krav på leveranssäkerhet. Företagen investerar enligt Sipilä stora summor för att klara av de nya kraven.

Samtidigt håller Sipilä med om att det har förekommit stora prishöjningar. Han anser att höjningarna bör synas i sömmarna.

Caruna är Finlands största elnätsbolag. Bolaget köpte verksamheten år 2014 av Fortum.

Caruna undviker skatt

Caruna har betalat rätt lite i skatt i Finland. Av en rörelsevinst på 50 miljoner euro för 2014 betalade företaget 1,6 procent i skatt.

Carunas verksamhet i Finland ägs av ett bolag i Nederländerna. Många multinationella bolag utnyttjar Nederländernas generösa lagstiftning då de strävar efter att minimera sina skatter. EU-kommissionen har ingripit i de skatteförmåner som företagen erbjuds i Nederländerna.

Nyligen undertecknade övre 30 länder ett avtal som ska göra det svårare för stora multinationella företag att undvika skatter i de länder där de verkar. Över 20 europeiska länder har undertecknat avtalet, bland dem Finland.

Texten korrigerades 1.2.2016 klockan 8.15 så att ordet vinst ändrades till rörelsevinst i meningen "Av en rörelsevinst på 50 miljoner euro för 2014 betalade företaget 1,6 procent i skatt."

Diskussion om artikeln