Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Betyder två tränare dubbel lycka för IFK Mariehamn?

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Programmet är inte längre tillgängligt
Sportinslag: Se HJK:s mål och Rexhepis utvisning! - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Populära Pekka Lyyski har ersatts av Peter Lundberg och Kari Virtanen i lilla IFK Mariehamn, som drömmer om nya stordåd. Jag tycker vi fått en jättebra start, säger Lundberg till Yle Sporten.

– Varierat anfallsspel med korta och långa passningar, sidbyten, hot i djupled och snabba omställningar. Försvarsmässigt mycket zonspel, korta avstånd, överflyttning mot bollsida …

Lundberg ger en gedigen utläggning då han får frågan om sin fotbollsfilosofi – som i grund och botten inte skiljer sig mycket från Pekka Lyyskis, om man får tro Pekkas son och IFK Mariehamns lagkapten Jani Lyyski.

– Jag tror man ibland gör det lite för svårt i fotboll. Det gäller att ha bra passningstempo och att vinna dueller. Det är samma gamla metoder år ut och år in.

Kammade noll i Helsingfors

Pekka Lyyski var så viktigt i IFK Mariehamn att det krävdes två tränare för att ersätta honom. Lundberg tog steget från hjälptränare till chefstränare och har sällskap av Virtanen, som tidigare tränat bland annat Inter.

På söndag blev det förlust i Helsingfors då HJK stod för motståndet i ligacupen. Då stod Lundberg vid bytesbänken och förde ordet. Virtanen såg ut att ha något av en mentorroll.

– Jag är lite aktivare på matcher och på träningarna. Kari är med och hjälper på sitt sätt med sin kunskap och erfarenhet. Vi kompletterar varandra. Sen kommer nog rollfördelningen att klarna då vi jobbar mer med varandra.

Vem har det sista ordet?

– Det resonerar vi oss fram till. Nog kommer man alltid fram till en lösning, säger Lundberg med ett smil.

Jani Lyyski, IFK Mariehamn
Bildtext Jani Lyyski är en nyckelspelare i IFK Mariehamn.
Bild: Veikkausliiga

När Jani Lyyski får frågan om det är ovant att snegla mot bytesbänken och inte se Pekka Lyyski där brister han snabbt ut i ett stort leende.

– Han ser ut att ha blivit fem år yngre. Han är avslappnad och sitter på gubbhyllan och kan gnälla lite där på spelarna och ha en annan roll. Det är klart att det är lite ovant att se honom på andra sidan, säger Lyyski och skrattar.

Spikad trupp redan tidigt

Vintern hade inte ens kommit i gång på allvar innan IFK Mariehamn gjort sitt på transferfronten.

Klubben förlängde tidigt med trotjänaren Amos Ekhalie, Robin Sid, Aleksei Kangaskolkka, Bobbie Friberg da Cruz, och Brian Span. IFK Mariehamn gjorde en viktig värvning i Gabriel Petrovic, som har gedigen erfarenhet av allsvenskan.

Ett bra utgångsläge inför säsongen.

– Egentligen ganska ultimat. Alla lag säger väl det, men jag måste säga att för första gången på länge så tycker jag att vi har alla friska och har truppen spikad. Så vi är en av dem som talar sanning när vi säger att det känns bra, säger Lyyski.

Går alltid att gå framåt

Fjolåret blev nära en fullträff för IFK Mariehamn, som slutade sexa i ligan och firade klubbens första cupmästerskap. Det betyder att Europa League-kval väntar.

Nu gäller det att bygga vidare på framgångarna, trots att det blir svårt att konkurrera med större klubbar som SJK och HJK.

– Vi vann någonting i fjol och om vi gör allting bra kan vi säkert vinna någonting i år. Intäktssidan måste ändå bli bättre på sikt om vi ska kunna tävla med de bästa, säger Lundberg.

– Det är klart att vi ska vara oerhört stolta över förra säsongen, vi kom ut i Europa och vann en titel. Går det att utvecklas? Definitivt. Annars skulle jag lägga av, säger Lyyski.

Peter Lundberg (t.v.) följer med IFK Mariehamns match mot HJK år 2016.
Bildtext IFK Mariehamn förlorade med 0–1 mot HJK.
Bild: Yle/Sebastian Backman