Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Värsta torkan på 30 år i Etiopien

Från 2016
En död ko i torrt landskap i Senekal, Sydafrika 11.1.2016
Bild: EPA/KIM LUDBROOK

Delar av Etiopien har drabbats av den värsta torkan på över 30 år. Enligt Etiopiens regering behöver över 10 miljoner människor i landet akuta livsmedelsinsatser för att inte dö av svält.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon besökte igår ett av de värst drabbade områdena i mellersta Etiopien, Ziway-Dugda. Också norra och östra Etiopien har drabbats illa av torkan.

- Vi gör allt vi kan för att mobilisera den nödvändiga finansieringen, sade Ban, samtidigt som han berömde den etiopiska regeringen för dess sätt att leda arbetet trots begränsade resurser.

Chefen för amerikanska USAID, Gail Smith, var mindre optimistisk. Enligt henne blir det svårt att trumma ihop den hjälp som behövs så snabbt som den skulle behövas.

- Det här är den värsta El Niñon i historien och den har drabbat den afrikanska kontinenten i synnerhet och mest dramatiskt just Etiopien, där 11 miljoner människor påverkas av klimatfenomenet, sade Smith. Hon deltog i Afrikanska unionens möte som avslutades i Etiopiens huvudstad Addis Abeba på söndagen.

Det är alltså det återkommande väderfenomenet El Niño som har orsakat torkan i Etiopien.

Det behövs 1,4 miljarder dollar bara i år

Enligt Etiopiens regering behöver över 10 miljoner människor i landet akuta livsmedelsinsatser för att inte dö av svält.

Regeringen och hjälporganisationerna behöver omkring 1,4 miljarder dollar för att täcka behoven för i år. Bara ungefär 30 procent av de här medlen har kommit in tillsvidare.

I en del områden är torkan nu precis så allvarlig som den var år 1984. Då omkom omkring en miljon etiopier i svält som orsakades av både torka och inbördeskrig.

Etiopien har en av de starkast växande ekonomierna i Afrika, men tillhör fortfarande de fattigaste afrikanska länderna.

Diskussion om artikeln