Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

KSF Media skrotar betalvägg och lanserar app

Från 2016
Uppdaterad 01.02.2016 15:26.
Närbild på en mobiltelefon som ett barn håller i.
Bildtext Mobilapp och öppna nyhetssajter ska locka unga läsare.
Bild: Yle/Maria Wasström

KSF Media slopar betalväggarna för sina nyhetssajter och paketerar om sitt webbinnehåll. En ny avgiftsbelagd nyhetsapp ska innehålla allt material som produceras av HBL, Östnyland och Västra Nyland.

Nyhetsappen innehåller allt material från HBL, Östnyland och Västra Nyland; digitala e-tidningar, nyhetsflöden och en digital morgontidning och en digital kvällstidning, som ersätter HBL Kväll, säger KSF Medias vd Barbro Teir.

Nyhetssajterna hbl.fi, on.fi och vastranyland.fi öppnas för registrerade användare. Innehållet är smalare jämfört med appen och riktat till yngre läsare, det vill säga under 40-åringar som enligt Teir i regel inte är beredda att betala för innehåll och som inte heller prenumererar på papperstidningen.

Hur innehållet ser ut är oklart.

- Det kommer vi att experimentera med. Nu när vi lanserar sajten och börjar nå läsare så ser vi vad de är intresserade av eftersom vi kan följa med data digitalt på ett annat sätt. Vi börjar med ett ganska brett innehåll och så småningom ser vi hur vi profilerar och nischar det för yngre läsare, säger Teir.

App för 15 euro per månad

Nyhetsappen är tillgänglig bara via mobil eller pekplatta. Den kostar fem euro per månad för den som prenumererar på papperstidning och 15 euro månatligen för en icke-prenumerant. E-HBL kostar i dag 20 euro per månad, ÖN och VN Digital i sin tur 16,40 euro.

Via en bärbar dator kan man läsa pappersreplikor men man kommer inte åt de temasatsningar som finns i appen i sin helhet och delvis i papperstidningarna.

KSF Media slopar betalmurarna för de tre sajterna efter knappt tre år.

- Vi tror att den lösning vi nu testar och går in för kommer att vara bättre för våra läsare och därmed också för oss och annonsörerna. Vi tror att vi kommer att få ännu mera trafik och sådana läsare som verkligen är intresserade av det material de får tillgång till, säger Teir.

- Men vi får se. Man får jobba agilt nu och lära sig an efter man gör och ändra strategin om det inte fungerar.

Diskussion om artikeln