Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Yle svarar: Om kommentarspolicyn på Svenska Yle

Från 2016
Uppdaterad 01.02.2016 11:04.
Mattias Erkkilä, programchef Svenska.yle.fi
Bildtext Mattias Erkkilä är programchef på Svenska.yle.fi.
Bild: Yle

Kristian Nyman säger i en intervju för Kyrkpressen (3/2016) att han slutat kommentera på Svenska.yle.fi eftersom kommentarerna inte publiceras. Programchef Mattias Erkkilä svarar.

I Kyrkpressen 3/2016 intervjuas teologen, pälsdjursfarmaren och bloggaren Kristian Nyman som berättar att han slutat kommentera på Svenska Yles webbtjänst Svenska.yle.fi eftersom han upplever att Svenska Yle “tar bort varje kommentar som de inte gillar”.

Det är verkligen synd att vår webbtjänst ger orsak till Nymans upplevelse. Vår målsättning är den direkt motsatta: vi vill att alla känner sig välkomna att delta i debatten på våra webbsidor. Vi utgår också från att kommentarerna är en tjänst för hela vår publik, alltså också för dem som bara vill läsa.

Därför modererar vi kommentarerna väldigt strängt. Vi följer vår kommentarspolicy där vi till exempel kräver att skribenten håller sig till sak, skriver kort och koncist, håller god ton och låter bli att upprepa saker som redan finns i den tråd där kommentaren skrivits. Ni hittar hela kommentarspolicyn på Svenska.yle.fi.

Men vi modererar inte åsikter. Jag förstår att vår stränga moderering - vi får ungefär 300-400 kommentarer per dag och ungefär en tredjedel förkastas - kan leda till känslan att vi förkastar allt som vi inte “gillar” men våra modererare ska uttryckligen inte moderera åsikter utan endast följa vår kommentarspolicy.

Sedan är ju också journalisterna människor och ribban kan i bland ligga lite högre eller lägre beroende på vem som modererar. Det försöker vi förstås undvika men robotar blir vi antagligen inte i närmaste framtiden.
Man får gärna ta kontakt med oss direkt och ge respons. Eller så ses vi i vårt kommentarsfält, vi svarar på alla frågor ni skickar oss.

Mattias Erkkilä
programchef, svenska.yle.fi

Det här svaret publicerades i Kyrkpressen 28.1.2016.

Diskussion om artikeln