Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Professor befarar: Terminsavgifter snart också för finländska studerande

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Helsingfors universitet
Bild: Yle / Jonna Nupponen

Den sittande regeringen är en av de mest fientliga mot bildning som Finland under sin självständighetstid har haft, anser professorn i rättshistoria vid Helsingfors universitet Jukka Kekkonen.

Nedskärningarna i finansieringen till högskolorna är ett politisk-ideologiskt val som också hör ihop med frågan om terminsavgifter, säger Kekkonen vidare.

Kekkonen och rektorn för Aaltouniversitetet Tuula Teeri sade i Yles morgontv att de kan godkänna att terminsavgifter uppbärs av studerande som kommer utifrån EU och ESS-området.

Kekkonen tror ändå att det handlar om mycket mera.

Terminsavgifter smygs in?

- Man smyger kanske in terminsavgifter också för finska medborgare och EU-medborgare, misstänker han.

Riksdagsledamoten Juhana Vartiainen (Saml) skrev förra veckan om terminsavgifterna på Twitter. Enligt Vartiainen kan terminsavgifter främja finsk utbildningsexport.

Kekkonen befarar att det kan leda till konkreta åtgärder nu då diskussionen har öppnats.

- Mycket ofta har det under de senaste regeringarna gått så att dylika försöksballonger om några år blir verklighet, säger han.

Tuula Teeri säger att regeringens nedskärningar orimligt hårt drabbar de bästa universiteten i Finland.

Nedskärningarna drabbar hårt de bästa universiteten.

― Tuula Teeri

- Nu tas det en oproportionerligt stor andel av de universitet som internationellt sett är konkurrenskraftiga, säger Teeri.

Nästa år börjar Helsingfors universitet bära upp 10 000 - 25 000 euro i terminsavgift av studerande utanför EU och ESS. Vid det tekniska universitetet i Villmanstrand blir terminsavgiften 10 000 euro.

Diskussion om artikeln