Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

BK-46:s Tobias Fagerström till tysk proffsklubb

Från 2016
Uppdaterad 01.02.2016 19:13.
Tobias Fagerström.
Bildtext Tobias Fagerström ska spela fotboll i Tyskland.
Bild: Yle/Linus Westerlund

Femton år gamla fotbollsspelaren Tobias Fagerström från Karis och BK-46 förbereder sig för en flytt till Tyskland och anrika Hamburger Sportverein. Klubben erbjuder honom ett kontrakt för studier och spel i klubben som spelar i Bundesliga, den högsta serien i Tyskland.

Tobias Fagerström som gästade Sportmåndag 1.2 har i två repriser besökt HSV och testspelat med klubben. Han gillar vad han har sett.

- Deras träningscenter är väldigt fint, allting är mycket bättre än här. Tempot var väldigt högt hela veckan där.

HSV:s talangscouter fick upp ögonen för Kariskillen för ungefär ett och ett halvt år sedan då han tillsammans med Helsingforsklubben HJK:s juniorlag spelade i Tyskland.

- Då kom en av klubbens agenter och talade med mig och sade att de vill ha mig dit för att testspela. Jag var där i en veckas tid.

Tobias Fagerström (t.h) är med i i Finlands U-17-landslag i fotboll.
Bildtext Tobias Fagerström (nummer 14) i landslagsdressen.
Bild: Copyright Patric Westerlund

Klubbens representanter gillade mig och bjöd in mig en gång till. De gillade mig också andra gången och erbjuder mig ett kontrakt med klubben, säger Tobias Fagerström.

- Om ungefär en månad åker jag dit igen och då ska jag också gå i skola. Det här känns jättehäftigt. Sådana här saker händer inte varje dag.

Fagerström tror på kontraktet

Han kan underteckna kontraktet med proffsklubben då han fyller 16 år i juli. Fagerström är lite tveksam ännu, men tror att han nog kommer att lägga sitt namn på kontraktet.

- Det är nog nästan så att jag skriver på, men det är en hel del att fundera över ännu. Det blir en stor förändring i livet.

Tobias Fagerström säger att hans tyska kunskaper tillsvidare är otillräckliga.

- Jag har läst tyska i ett och ett halvt år i skolan. De ska lära mig tyska i ett halvt år och samtidigt ska jag gå i skola där, berättar Fagerström som går i årskurs nio.

Laget är stentufft

Väl i Hamburg kommer han att spela med HSV:s stentuffa U17-lag (födda 1999), det vill säga killar som är ett år äldre än han själv.

- Laget spelar på högsta serienivå i Tyskland och jag kommer att få kämpa hårt om en plats i laget, säger Fagerström som helst spelar position nummer 10 på plan, det vill säga strax bakom anfallaren.

- Jag tror jag kommer att platsa i laget, tillägger han.

Han känner inte de andra spelarna i laget ännu särskilt bra.

- Jag har träffat dem men de talar inte speciellt bra engelska. Nästan alla spelarna i laget är tyskar, där finns ett par utlänningar förutom jag.

Klubben ger och kräver

HSV som klubb har förstås vissa krav på de unga spelare som klubben kontrakterar. Klubben har förstås också mycket att erbjuda fotbollstalangerna som väljer den tyska elitklubben.

- De lovar mig speltid och hård och bra träning.

Klubben förväntar sig att jag ska bli en ledare i laget.

- De sa till mig att de har tänkt en sådan roll för mig.

Det sätter kanske lite press på mig, småler Tobias Fagerström.

Han säger också att klubben kräver att en spelare verkligen förbinder sig och att spelaren är färdig att ställa upp för laget i ur och skur.

Vill spela i Bundesligan

Tobias Fagerström har spelat sammanlagt nio pojklandskamper och kämpar om en plats i BK-46:s herrlag i division 2. Han debuterade i BK:s herrlag redan som 14-åring hösten 2014.

- Mitt mål för den här säsongen är att ta en plats i öppningselvan under våromgången innan jag far till Tyskland.

På längre sikt har han en dröm han vill förverkliga.

- Jag vill spela i Bundesliga.

Radio Vega Västnyland

13:30

Diskussion om artikeln