Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

Podcasten för dig som gillar Eurovisionen

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Eva Frantz och Johan Lindroos är De Eurovisa
Bild: Anton Sucksdorff Photography

I dag blir det premiär för en ny podcast på svenska.yle.fi. Obligatorisk lyssning för dig som gillar Eurovision Song Contest.

Fem frågor till De Eurovisa, alias Eva Frantz och Johan Lindroos.

En podcast, säger ni. Varför det?

Jo men det händer så otroligt mycket knasigt, roligt och intressant inom Eurovisionsvärlden. Det finns massvis med samtalsämnen varje vecka, men vi kan ju inte rusa in i första bästa radioprogram och pladdra om vindmaskiner och tonartshöjningar. Så vi behöver ett eget forum för Eurovisionssnacket, därav podcasten!

Måste man vara ett stort Eurovisionsfan för att lyssna på er podcast?

Icke! Vi är inte speciellt ESC-nördiga själva heller, så vi kommer knappast att utsätta lyssnarna för djuplodande analyser av fenomenet. Men vi har gott om anekdoter att bjuda på, sedan späder vi på med en hel del trivia och nostalgi. Och förstås ska vi alltid snacka om sådant som är aktuellt just den veckan.

Vad handlar det första avsnittet om?

Den här veckan sätter ju både Tävlingen för ny musik UMK och Melodifestivalen igång - samtidigt! Vi försöker oss på en liten tippning.

Dessutom hanterar vi en seglivad Eurovisionsmyt, den om att det från början skulle ha varit meningen att alla länders bidrag skulle innehålla någon sorts nationella särdrag. Alltså fado från Portugal, chansoner från Frankrike osv. Ja, och så minns vi förstås den legendariska Eurovisionskommentatorn Terry Wogan som avled under veckoslutet.

Dessutom funderar vi lite på huruvida vi saknar Eurovisionsorkestern eller inte. Speciellt minns vi Kaija Kärkinens Hullu yö som saboterades av en klantig italiensk orkester med en överentusiastisk gitarrist.


Hur ofta kommer avsnitten att publiceras?

Vi siktar på att göra ett nytt avsnitt varje måndag nu i vår!

Jahapp, jahapp. Och var hittar man dem då?

På Arenan, iTunes och Soundcloud, förstås. Eller här under, tadaa:

De Eurovisa podcast: #1 Terry 4-ever

39:26
Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln