Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Frida Andersson i Visor på väg

Från 2016
Uppdaterad 01.02.2016 22:39.
Musikern Frida Andersson.
Bildtext Frida Andersson deltar i sommarens Visor på väg
Bild: Rikkard Häggbom

Frida Andersson är nytillskottet i konsertturnén Visor på väg i sommar. För tredje året i rad åker kapellmästaren och konsertledaren Thomas Enroth ut på vägarna med en handfull visartister och stor orkester.

I år gästas 12 olika spelplatser i Svenskfinland och för första gången följer Frida Andersson med på Enroths konsertturné.

Frida Andersson är igång med ny musik och ett nytt album väntas senare i år. Första singeln är redan ute, Bara för att jag älskar, med text och musik av Frida Andersson.

Ekenäsbördiga Frida Andersson bor sedan några år tillbaka i Stockholm, men är en återkommande gästartist på våra finlandssvenska musikscener.

Förra albumet Håll mej hårt spelades flitigt både i Finland och i Sverige, framförallt låten Vilsen i Stockholm rullade på radiostationerna under 2013 och 2014.

År 2013 inledde Frida Andersson också ett samarbete med Bo Kaspers orkester när hon medverkade i bandets julturné i Köpenhamn, Helsingfors, Bergen och Stockholm. Frida Andersson och Bosse Sundström från BKO har gjort två duetter ihop, Fridas låt Drömlänges och Paradiset av Rauli Badding Somerjoki.

Hvidstens andra hem

Erik Andre Hvidsten från Norge har under 2015 turnerat i hela svenskfinland med sin konsertserie Min finlandssvenska sångbok. Hvidsten gav också ut ett album ifjol med visklassiker såsom Har du visor min vän, Höstvisa, Plocka vill jag skogsviol och Där björkarna susa.

Enligt Hvidsten har Finland blivit som ett andra hemland för honom och nu följer han också med på sommarens Visor på väg.

Hvidsten har sjungit för fulla konsertsalar både i Norge och Finland, allt i samarbete med Thomas Enroth och finlandssvenska musiker.

En ny CD är också på kommande.

Thomas och Heléne

Två självskrivna vissångare i årets finlandssvenska turné är Thomas Lundin och Heléne Nyberg. Bägge två har varit med från starten, både i sommarturnén och i Årets stora julkonsertturné, som är Thomas Enroths andra stora projekt.

- Det fantastiska med Thomas Lundin är att när du har honom så har du allt i ett paket. En bra programledare på konserterna, en bra sångare och bra person, en livlina genom många projekt, säger Enroth.

Thomas Lundin har gett ut två skivor på Enroths bolag och paret skriver också låtar ihop.

Det senaste samarbetet är Winter Sweet, första singeln från på Hvidstens kommande skiva.

Heléne Nyberg har också ett skivprojekt på väg.

- En renodlad visskiva, säger Enroth som skriver musiken åt sin kollega och hustru Heléne.

Första smakprovet heter Nu har skogens fåglar tystnat, med både text och musik av Thomas Enroth.

Visor på väg gästar alltså 12 spelplatser i år, med start genast efter midsommar i Borgå.

Här är Vega Visor med Thomas Enroth som gäst.

Vega Visor: Thomas Enroth planerar redan nästa konsertturné Visor på väg

Programmet är inte längre tillgängligt

Visor på väg 2016

 • 29. 6 Borgå Tolkis
 • 30.6 Liljendal
 • 01.7 Kimitoön, Söderlångvik
 • 02.7 Ekenäs
 • 03.7 Lojo
 • 04.7 Ingå
 • 05.7 Korsholm
 • 06.7 Larsmo
 • 07. 7 Molpe
 • 08.7 Emet folkpark
 • 09.7 Lillön Monäs
 • 10.7 Vörå Lotlax

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln