Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Här är riksdagens stora utmaningar i vår

Från 2016
Uppdaterad 02.02.2016 12:27.
riksdagen
Bild: Lehtikuva

Samhällsfördraget, förvaltningsreformen och flyktingsituationen. Bland annat dessa utmaningar väntar riksdagen, som inleder sin vårsession på tisdagen. Statsminister Juha Sipilä (C) kan inte flera gånger hota med att upplösa regeringen om han inte får som han vill.

”En av de tre skulle vara mer än tillräckligt för en regering att tampas med”. Det sa en regeringspåverkare till Yle Nyheter häromdagen då hen fick frågan om vilka de politiska utmaningarna under våren är.

Påverkaren hänvisade till flyktingkrisen, försöken att få till stånd ett så kallat samhällsfördrag och förvaltningsreformen.

Vanligtvis skulle redan en av de tre åstadkomma stora problem för en regering.

Arbetsmarknaden första etapp

Till att börja med hoppas regeringen att arbetsmarknadsparterna ska komma överens, vilket skulle kunna bespara den många besvärliga lagförslag.

Antti Kaikkonen.
Bildtext Antti Kaikkonen (C) tror det blir en livlig politisk vår.

Centerns riksdagsledamot Antti Kaikkonen tänker ogärna på vad som händer om också detta försök misslyckas.

- Då blir livet hårdare. I så fall kommer regeringen med nya lagförslag, men det är också möjligt att vi får se flera strejker.

Leder flyktingsituationen till en åtstramning av vår flyktingpolitik?

- Vi måste antagligen följa den nordiska linjen. Jag vet inte om det är samma sak som Danmarks linje, men i huvudsak är den nordiska linjen bra för oss.

Förvaltningsreformen långt ifrån klar

Utåt ser det kanske ut som att förvaltningsreformen, i folkmun sote, är på väg att bli klar. I verkligheten återstår många utmaningar och regeringen jobbar under ett mycket stort tryck för att få lagpaketen klara till våren.

Ett av de största problemen, som också stöter på grundlagen, gäller finansieringen. Vem ska ha beskattningsrätt och bestämma om hur mycket pengar de nya landskapen får?

regeringen
Bildtext Regeringens ledartrio: Alexander Stubb (Saml), Juha Sipilä (C) och Timo Soini (Sannf).
Bild: yle

Det finns inom regeringen också de som grämer sig över att man gick ut och sa att det bara ska finnas 12 sjukhus med fullskalig jourverksamhet i framtiden.

Huruvida det beskedet kan tas tillbaka återstår att se.

Aktiv opposition

Oppositionen kommer att vara aktiv under resten av vintern och våren. Oppositionsparterna följer med intresse med det som sker på arbetsmarknaden och sitter färdig med interpellationsplanerna.

Kristdemokraternas partiordförande Sari Essayah sa på riksdagsgruppens vintermöte att förvaltningsreformen är allt annat än klar.

- Vi vet inte vad vi ska göra med de anställda och fastigheterna. Allt sådant är öppet.

Diskussion om artikeln