Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Skolskjutsarna i Borgå får skapligt vitsord

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
skoltaxi
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Föräldrarna kom med många åsikter och kommentarer, då Borgå stad för första gången genomförde en enkät om skolskjutsarna. Informationsgången inför skolstarten fick mest med ris.

Det är Petra Bärlund-Hämäläinen som svarar för planeringen av skolskjutsarna i Borgå. Hon är mycket nöjd med att enkäten gjordes.

- Nu vet vi så mycket mer om helheten, om vad som är bra och vad som vi borde satsa mera på.

Betyget för skolskjutsarna blev 7,37. Sju plus med andra ord. Hela 485 personer besvarade enkäten.

- En tia kommer vi nog aldrig att få, säger Bärlund-Hämäläinen. Ett så pass komplicerat pussel är det att lägga med alla busstidtabeller och läsordningar.

Skjuts till sju olika skolor

Cirka 1 500 elever har rätt till skolskjuts, antingen med buss eller med beställningstrafik.

- Själv bor jag ute på landsbygden och från mina knutar till exempel ska skolbarnen varje morgon till sju olika skolor. I värsta fall blir det då en del extra stunder i skolskjutsbilen för några elever.

skoltaxi
Bild: Yle/Mikael Kokkola

I enkäten gavs en möjlighet till att fritt komma egna kommentarer. En möjlighet som många vårdnadshavare passade på att utnyttja.

- Mest överraskad blev jag faktiskt över all den fria respons vi fick, över 20 sidor med text. Både ris och ros, säger Bärlund-Hämäläinen.

Kritiken handlar mest om brist på information inför skolstarten på hösten.

- Senast ett par veckor innan skolstarten vill föräldrarna veta allt om de kommande skolskjutsarna. Tyvärr är det just då som vi ännu har fullt upp med att koordinera allting.

- Det är här som det finns mån att förbättra vår service. Datatekniken för snabb kommunikation finns ju redan, som till exempel Wilma.

En hel del kommentarer handlade också om tidtabellernas tillförlitlighet, bussturer, körhastigheter och långa skoldagar på grund av skolskjutsens rutt.

Utgående från enkätresultaten kommer staden nu att utveckla skolskjutsarna. I mars är det sedan dags för en del av föräldrarna att lämna in skolskjutsansökningar för nästa läsår.

Diskussion om artikeln