Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Analys: Iowa stärkte Rubios aktier

Från 2016
Marco Rubio på valmöte under primärvalet i Iowa 30.1.2016
Bildtext Marco Rubio på valmöte under primärvalet i Iowa
Bild: EPA/EUGENE GARCIA

Marco Rubio kom trea bakom Ted Cruz och Donald Trump i det republikanska nomineringsmötet i Iowa. Men Floridasenatorns aktier förstärktes allra mest, skriver Svenska Yles USA-korrespondent Christian Vuojärvi.

Det är ingen hemlighet att ledningen för det republikanska partiet har följt med Donald Trumps gallupframgångar med en viss oro. Varken Trump eller den svårhanterlige Ted Cruz faller partitopparna i smaken och de har väntat på att någon av utmanarna skulle få sitt genombrott.

Marco Rubios 23 procent är inte ett definitivt genombrott men det ger honom åtminstone ett rejält lyft inför primärvalet i New Hampshire. Hans resultat i Iowa överträffade nämligen förväntningarna.

De väljare som stöder Jeb Bush, John Kasich och Chris Christie kan mycket väl nu hoppa på Rubios tåg. I de senaste opinionsundersökningarna i New Hampshire har alla fyra ett stöd på omkring tio procent.

Samtidigt är det värt att komma ihåg att det finns en stor frustration och till och med ilska bland många republikanska väljare mot partiets ledning och mainstreampolitiker. I Iowa fick Cruz, Trump och Ben Carson 112 000 röster medan Rubio, Bush, Kasich och Christie endast samlade 56 000.

Så Rubio, eller vem än som utkristalliserar sig som den starkaste moderata kandidaten, kan definitivt inte räkna med att nomineras till republikanernas presidentkandidat.

Fördel Clinton - trots allt

Den demokratiska tvekampen mellan Hillary Clinton och Bernie Sanders slutade i praktiken oavgjort och bägge kandidaterna titulerade sig som vinnare.

Clinton sade till och med att hon drog en suck av lättnad och det är lätt att förstå. För åtta år sedan hamnade hennes kampanj på fel spår i Iowa då hon förlorade mot både Barack Obama och John Edwards.

Nu slapp hon den förnedringen. Om det inte kommer fram något förödande för Clinton i undersökningarna kring den utdragna e-posthärvan kommer hon sannolikt att nomineras till demokraternas presidentkandidat.

Bernie Sanders har ett starkt stöd bland vita väljare som utgör en ur nationell synvinkel oproportionerligt stor del av väljarna i Iowa och New Hampshire. Men då primärvalsturnén därefter flyttar till sydstaterna kommer den 74-årige senatorn från Vermont troligtvis att ha tappat terräng.

Clinton är mäkta populär bland svarta väljare och kan göra ett avgörande ryck redan den första mars i samband med den så kallade Super Tuesday.

Diskussion om artikeln