Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Väck väggarna till liv med muralmåleri!

Från 2016
Uppdaterad 08.02.2016 17:06.
Strömsö inslag: Väck väggarna till liv med muralmåleri! - Spela upp på Arenan

Att fylla tomma sterila ytor med intressanta motiv är något som många inomhusväggar och husfasader skulle må gott av.

På Strömsö har ena hörnet i salen ekat tomt i många år, så nu var det dags att göra något åt saken. Efter att ha både låtit oss inspireras av husväggar runtom om i Vasa och av vinetiketter blev det till slut en av Strömsös mest energiska invånare som fick bli motivet: ekorren. Ekorren har en snygg form, en väldigt grafisk siluett - alltså perfekt för ändamålet.

När det gäller att måla på vägg så är det förstås underlaget som avgör vilken färg som skall användas. Akryl eller latexfärg som är vattenbaserade passar bra på de flesta material och ytor. Dessa färger kniper sig fast i underlaget. Det går även att måla med latexfärger på ytor som tidigare målats med oljefärger. Vattenbaserade färger torkar snabbt medan oljefärger är mer slit- och värmetåliga och torkar långsammare. Om ytan som skall målas blir varm, som t.ex. en plåtbeklädd rundugn fungerar oljefärger bra. Om ytan blir riktigt varm så finns det specialfärger i färghandeln.

Vi målade först en grå rektangel som bas för målningen. Att använda en begränsad yta kan ibland vara bättre än att använda en hel vägg. Platsen avgör som sagt storleken på bilden.

För att överföra bild och text till ett större format använde vi oss av gammal hederlig teknik: OH-apparaten! Den är perfekt att använda när man vill förstora en bild. Så har ni en gammal apparat liggandes någonstans så damma av den, den är praktisk och dessutom rätt läcker i sin retrolook.

Vi ritade av ekorren med blyerts på väggen och fyllde i med svart färg. Runtom målade vi ett organiskt mönster i guld på fri hand. Svart, grått och guld passade rummet och tar sin plats men tar inte över och det var den känslan vi strävade efter.

Texten under bilden ”Villa Strömsö, since 1852” printade vi ut från datorn och förstorade upp till rätt storlek. Istället för att skära ut texten som schablon (det är en väldigt tunn text) använde vi kalkerpapper. Till sist kan man välja att måla bokstäverna med pensel eller som vi, lite oväntat kanske, men effektivt: permanent tusch!