Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Nu kan du plugga e-sport i Borgå

Från 2016
Uppdaterad 03.02.2016 09:57.
Dreamhack Tyskland 2016
Bildtext Dreamhack i Leipzig 2016.
Bild: Jan Woitas/Epa

På yrkesinstitutet Prakticum i Borgå kan du nu studera e-sport. Ja, du läste rätt, du får spela dataspel och dessutom få studiepoäng för det.

Att få spela spel på lektionerna låter väl som en dröm - i det här fallet en sanndröm. E-sportsutbildningen är en valfri kurshelhet och initiativtagaren till kursen heter Kalle Ögland.

- Jag tror att unga i dag lär sig saker på ett annat sätt än tidigare. Internet ger oss en massa möjligheter, och alla spelar dataspel, så varför inte se om det kan ge något som vi kan ta ut i klassrummet och i arbetslivet? frågar han sig.

Eleverna gav Kalle idén

Eleverna brukar ofta ha problem med att fixa fram de tio kompetenspoäng som behövs i fritt valbara kurser, och det var det problemet som gav Kalle idén till kursen. Han frågade eleverna vad de tycker om att göra och vad de har för intressen – om det är något de kan förvandla till en kurs. Det visade sig att alla var intresserade av e-sport.

- Jag hade inte så mycket koll på vad det var, trots att jag själv spelat dataspel sedan 1984. Jag fick börja fundera på vad det egentligen är som du lär dig när du spelar, och kom fram till att det är problemlösning, språk och samarbete. Och beroende på vilket spel du spelar så tillkommer till exempel strategi eller matematik.

Myteriets gäster
Bildtext Kalle Ögland drog igång utbildningen och Jonathan Mattson blev den första lagledaren.

Jonathan Mattson är nu lagledare på e-sportsutbildningen och han har också spelat mycket förr. Det första han lärde sig av spelen var teamwork – att jobba för något tillsammans.

- Matematik lär man sig också, och engelska har jag lärt mig bra. I högstadiet fick jag nio i engelska tack vare att jag spelade ganska mycket, säger han.

Fysisk aktivitet en viktig del

Du hör ordet e-sport och framför dig ser du kanske en massa datorer och personer som liksom växt fast i sina stolar, täckta av snabbmat och energidrycker. Så är det inte på Prakticum. Där är fysisk aktivitet och en god kost en viktig del av utbildningen.

- Du måste öva upp din koncentration för att kunna sitta vid skärmen i flera timmar. En match kanske är tre timmar lång och då måste du kunna hålla dig skärpt, säger Kalle.

Och den skärpan kan du inte öva upp genom att sitta framför en skärm.

- Du måste ut i friska luften eller ner i gymmet och röra på dig. På det sättet kan du ta hand om stressnivåerna, säger Kalle.

Att kombinera tid framför datorn med tid i gymmet gör dig till en bättre spelare. Det här är också något som Jonathan lagt märke till.

- Nog märker jag att jag orkar spela längre om jag också tränar. Du får mer energi och du blir också gladare. Om du sitter varje dag i en månad och bara spelar så är du inte glad när du väl går ut ur huset, säger han.

Bättre sammanhållning nu

Som lagledare för sin grupp har Jonathan också själv blivit bättre på att spela, eftersom han måste träna upp de som är nya i spelet. Han tycker att utbildningen även förbättrat stämningen i skolan.

- Vi treor talar mer med ettorna och tvåorna än vi gjorde förut. Förr var vi nästan aldrig tillsammans, säger han.

Det går alltså att mingla över klassgränserna och göra något tillsammans.

- I dataspel blir du inte heller dömd för vad du har på dig eller hur du pratar. Det är vad du presterar som räknas, inte hur gammal du är eller vad du har för hudfärg. Jag tror det finns några killar som fått nya roller i grupperna, eftersom de kunnat visa att de kan något som är värdefullt, säger Kalle.

Alla skriver på ett avtal

Om du ska gå kursen i e-sport måste du skriva på ett avtal. Jonathan har precis skrivit på det.

- Jag har lovat att jag spelar, att jag tränar fysiskt, och att jag är med i det här på allvar, säger han.

Vissa grejer ska man också göra på fritiden. Som att spela hemma till exempel. Och äta hälsosamt.

- Och så ska du spela med laget. Du kan också spela ensam, men vi skriver alltid ner när vi spelat med laget – hur många timmar vi spelat och vem som varit med oss.

Det är en livsstil

Äta hälsosamt, röra på dig, spela för att hänga med på kursen. Mycket går ut över fritiden, och över hela livet. Hur känns det att skriva på ett sådant avtal? Jonathan erkänner att han var lite nervös över det till en början.

- Nog var det först så där att det skaka lite i handen, men jag spelar ju redan ganska mycket, så egentligen ändrar det inte så mycket på mitt liv.

- Om du ska må bättre och prestera bättre måste du ta det här seriöst. Det är viktigt att förstå att det är en livsstil, säger Kalle.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln