Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vinterbad kan vara hälsofarligt

Från 2016
Uppdaterad 02.02.2016 15:16.
Vinterbadare i snöstorm
Bild: Mikael Crawford/Yle

Att simma i kallt vatten ökar risken för dödliga hjärt- och hjärninfarkter med tio procent. Det framkommer i en kinesisk undersökning, där forskarna jämförde dödlighet bland vinterbadare med den statistiska genomsnittsdödligheten under en tidsperiod på trettio år.

I Finland finns en tro på vinterbadets olika positiva hälsoeffekter, och dem har man också undersökt på kort sikt. Effekterna av vinterbad har däremot inte tidigare undersökts under en längre period, vilket gör de kinesiska forskningsresultaten intressanta.

Första långtidsstudien av vinterbadande

De kinesiska forskarnas resultat har publicerats i tidskriften International Journal of Cardiology. Deras undersökning är veterligen den hittills enda undersökningen i hela världen där vinterbadets effekter undersökts på längre sikt.

Vinterbadare, Yle
Bild: YLE/Pekka Sipilä

- Jag känner inte till några andra undersökningar av det slaget, så på det viset är den här forskningen riktigt intressant. Den understryker de uppenbara negativa effekterna av köld. Det är just hjärta och blodomlopp som utsätts för hård belastning i kallt vatten, säger professor Hannu Rintamäki vid Arbetshälsoinstitutet.

Klart högre risk för infarkter

De kinesiska forskarna följde omkring 900 medlemmar i en vinterbadsklubb. Forskarna antog att de var aktiva vinterbadare och inte led av synliga hjärt- eller kärlsjukdomar.

vinterbadet vid Kokon siminrättning i borgå
Bild: Yle/Stefan Härus

Resultatet var att av de som vinterbadade dog 10 procent fler i hjärt- och hjärninfarkter än vad som var statistiskt förväntat.

- Det är en lång undersökning och materialet är stort, eftersom nästan 900 personer deltog i undersökningen. I den här typen av omfattande material visar slutresultatet på en betydande skillnad, så undersökningen verkar vara välgjord, säger Rintamäki.

Längre bad ökar risken?

Det framkommer inte hur långa tider de kinesiska vinterbadarna tillbringade i vattnet. I Finland brukar de flesta simma i vaken endast några tiotals sekunder.

- Till exempel i Tyskland simmar många vinterbadare i kring nollgradigt vatten i fem till tio minuter och det är mycket större belastning för kroppen än det normala vinterbadandet i Finland, säger Hannu Rintamäki.

uittamo, vinterbad,
Bild: Yle / Peter Karlberg

- Jag tycker inte att den här undersökningen i sig ännu behöver påverka det finska vinterbadandet.

- Jag tycker vår reaktion i Finland kunde vara att utveckla forskningen om vinterbad. Vår forskning har inte varit systematisk. Vi borde följa med utvecklingen på lång sikt, säger professor Hannu Rintamäki vid Arbetshälsoinstitutet.

Vesa Vaarama
Yle Uutiset