Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Konst sprider kunskap om knark

Från 2016
Uppdaterad 05.02.2016 08:45.
Konst som sprider kunskap om knark - Spela upp på Arenan

Oscar Hagen och Beni Köhler har under flera års tid dokumenterat droganvändningen i Österbotten. Den femte februari ordnar de utställningen Dysterbotten på Myymälä2 i Helsingfors.

Projektet har pågått sedan år 2006 när Köhler började dokumentera missbruket i Österbotten i bilder. Parallellt hade Hagen gjort en film kallad Dysterbotten som ett slutprojekt i sina studier på bildkonstlinjen.

Filmen visar fiktiva händelser av missbruk i regionen baserat på verkliga händelser.

- Vi vill visa en sida av Österbotten som folk kanske inte går med på att den finns. Det finns inte riktigt någon kommunikation mellan de som använder droger och de som inte vet någonting om droger, säger Hagen.

Kriminell handling eller hälsoproblem

Hagen och Köhler har intervjuat personer från olika ställen i Österbotten. En frågeställning som utställningen tar upp är om droganvändning ska ses som en kriminell handling eller som ett hälsoproblem.

De vill ändå påpeka att det är ett personligt porträtt och deras tolkning av missbruket i Österbotten.

- Det märks mest i glesbygden att om en redan utstött individ testar på droger leder detta till ytterligare marginalisering. Jag tycker att det är en individfrihet att använda droger och genom legalisering skulle vi ha lättare att kommunicera, säger Hagen.

Artikeln och tv-inslaget är gjort av medieettor vid Åbo Akademi i Vasa som en del av en kurs i tv-journalistik.

Reporter och fotograf: Felix Rantschukoff