Butikernas svinn minskar - matbankerna får mindre mat
Varuboden Osla minimerar matsvinnet och lockar kunder med en extra stor rabatt på varor under den sista timmen butikerna är öppna. Samtidigt blir det mindre mat över för Ekenäs matbank, som nu måste minska på antalet utdelningsdagar.
Förra veckan fick Ekenäs matbank betydligt mindre överbliven mat än normalt från butikerna. Det beror på att lokala S-market har infört ett nytt system där varor som håller på att bli gamla säljs med 60 procents rabatt.
- Vi beslöt att vi börjar dela ut mat varannan torsdag i stället för varje, säger diakonissan Carita Englund. Det känns som att lura hit mänskor i onödan om vi inte har mat att dela ut, så vi samlar i stället ihop mera mat under en längre tid.
Folk måste anpassa sig
Det här betyder att de som är vana att få gratis mat varje vecka måste anpassa sig till det nya systemet, säger Minna Waaramäki, som är frivilligarbetare på Ekenäs matbank.
- De måste prioritera på ett annat sätt. Många behöver säkert matkassen riktigt mycket, medan andra kan klara sig utan men får en slant över till annat i stället.
De flesta kan dra nytta av att handla billigt i S-market, men inte alla, påpekar Waaramäki.
- Det är främst ensamstående mammor som drabbas av det här eftersom de har svårt att gå och handla efter åtta på kvällen.
Mera folk och mindre svinn i butiken
Varuboden Oslas rabattsystem är ett sätt att locka fler kunder till kedjans butiker den sista öppethållningstimmen. De varor som blir gamla och inte längre får säljas följande dag slumpas då bort med en rabatt på 60 procent. Det handlar främst om kött- och charkuteriprodukter och färdigmat.
Det nya rabattsystemet har varit i bruk i drygt tre veckor och ur S-markets synvinkel har det varit lyckat, säger marketchefen Mika Gabrielsson i Ekenäs
- Kunderna verkar ha hittat hit riktigt bra.
Samtidigt blir svinnet i butikerna också mindre, påpekar han.
- Om vi tidigare hade ett fyrtiotal varor som måste plockas bort så är de nu mellan 10 och 15. Vi vill ju helst sälja bort våra varor och inte sätta dem på soptippen.
Målet för S-market i Ekenäs är att minska svinnet från 1,9 procent av varorna till 1,8 procent under det här året.
Gamla varor får inte ges bort
Problemet för Ekenäs matbanks del är att personalen i S-market först följande dag plockar bort de osålda varor vars datumstämpel har gått ut. Det innebär att lagen inte längre ger butiken möjlighet att ge bort varorna.
På Ekenäs matbank har diakonissan Carita Englund inget svar på hur det problemet kunde lösas.
- De måste kanske slänga sådant som vi tidigare hade kunnat hämta föregående kväll. Det är S-markets val att göra så här och vi kan inte påverka hur butikens personal jobbar.
Varuboden-Oslas branschdirektör Bengt Vinberg har inte tänkt på saken ur den synvinkeln.
- Vi överlåter fortfarande gärna de varor som blir kvar åt matbanken. Vi måste fundera på hur vi kunde lösa den här situationen och vad vi kan göra.
Matbanken stänger eventuellt
Matbanken i Ekenäs är ett samarbete mellan Ekenäsnejdens svenska församling, missionsförsamlingen, metodistförsamlingen och pingstförsamlingen. I snart två år har den delat ut mat till ett femtiotal personer varje torsdag.
Maten samlas in två gånger i veckan från K-supermarket, M-market och S-market.
Matbanken grundades för att ta vara på matvaror som annars slängdes bort i butikerna. Men frågan är om den längre behövs då svinnet i butikerna blir allt mindre.
- Om vi inte har något att dela ut så måste vi stänga matbanken, så är det bara, säger Minna Waaramäki.
Karis mathjälp vill inte att maten slängs
Karis mathjälp samlar in matvaror från Lidl, S-market och K-supermarket och delar ut dem till ett hundratal personer varje måndag.
Malin Nyman från mathjälpen vill i det här skedet inte ta ställning till hur matvarorna räcker till på grund av S-markets nya rabattsystem.
Men på Facebook uppmanar Karis mathjälp i alla fall alla mänskor att köpa S-markets rabatterade produkter den sista timmen, så att det inte blir något över som sedan slängs bort.
Ska vi ha matköer?
Ekenäs matbank kommer senare i vår att ta ställning till hur verksamheten ska se ut i framtiden. I mars och april kommer en ny försändning av mat från EU, som främst består av torrskaffningsprodukter.
- Sedan får vi se vad som händer, säger Carita Englund.
Minna Waaramäki påpekar att det i ett större sammanhang är bra att butikerna minskar på svinnet.
- Frågan är ju också om vi vill att det finska samhället ska ha matbanker och matköer, säger hon.