Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Örnar hjälper polisen att fånga in drönare

Från 2016
Uppdaterad 02.02.2016 15:57.
Nyhetsvideor: I Holland lär man örnar fånga drönare - Spela upp på Arenan

I Holland får polisen hjälp av örnar då det gäller att hålla ordning i luftrummet. Man använder sig av en ny metod som kan lösa de problem som drönare uppe i luften kan medföra.

Polisen har börjat träna örnar i att fånga upp drönare i luften. Örnarna får först öva sig i att identifiera en drönare. Då fågeln får syn på en drönare fångar den upp den i sina klor och för den till ett tryggt ställe.

Fördelen med örnar är att de har fyra kraftiga klor som som får ett stadigt grepp om drönaren - i alla fall en lättare sådan. Det danska företaget Guard from Above som utbildar holländska poliser i att träna örnar försöker få örnarna att få grepp om också lite tyngre drönare.

Risk för skador

Det finns dock en risk för att fåglarna fastnar i drönarens rotorblad och därmed skadas. Nu försöker man hitta metoder som skulle minska på riskerna med skador.

Drönare är obemannade, fjärrstyrda luftfarkoster som kan användas för många ändamål; lek, spel, fotografering, krigföring. Det är inte helt riskfritt då drönare flyger omkring i luften. Man har i många länder försökt lösa problemen som drönarna förorsakar. Drönare kan till exempel störa läkarhelikoptrarnas arbete. Drönarproblem kan avhjälpas bland annat med elektronisk störning och olika slags nät.

Fördelarna med fåglar anses vara att myndigheterna lättare kan påverka förflyttandet av drönarna utan att drönaren okontrollerat faller ner bland folk.