Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Våra öron överbelastas på tok för ofta

Från 2016
Uppdaterad 16.02.2016 09:27.
Flicka lyssnar på musik.
Bild: Yle/ Tero Kyllönen

Hörseln får stå ut med onödigt mycket buller i många vardagliga situationer. Har du tänkt på hur mycket oljud olika maskiner för till exempel hemma i ditt kök eller i garaget? Eller på att musiken i restaurangen kan lämna permanenta spår i din hörsel?

Alla förstår att det är viktigt att använda hörselskydd i vissa situationer. Men om man bara hastigt ska såga ett par tallstockar, klippa gräset eller fixa hål för hyllan med slagborrmaskinen, hinner hörseln inte ta skada.

Fel. Och det är inte bara borrmaskiner som för ohälsosamt mycket oljud - det samma gör maskiner som verkar en hel del mer oskyldiga.

Vi använder diverse maskiner redan på morgonen. Män rakar sig och rakapparatens ljud når lätt upp till 70-80 decibel.

- En hårtorks ljud överskrider ofta 90 decibel, säger bullerforskare Jaana Jokitulppo. Gränsen för buller går faktiskt vid 85 decibel, påminner hon.

I hemmet förekommer mest oljud i köket. Mixrar och elvispar hör till de mest högljudda maskinerna. I garaget bankar hammaren på och borren surrar.

- Hemsnickare gör alla möjliga trä- och metallarbeten i garaget och reparerar det ena och det andra. Det här skapar en hel del buller och då skulle det vara viktigt att skydda hörseln, säger Jokitulppo.

motorsåg
Bild: Yle/ Tero Kyllönen

Hjälmen och hörselskydden är en självklar del av paketet när man köper en motorsåg. Och visst klär man dem på sig när man har en hel dag av motorsågande framför sig, men när man bara snabbt ska göra något glömmer man bort skydden trots att sågen ylar på med en ljudstyrka på hundra decibel.

- Enligt logaritmer ska man inte vistas i buller utan skydd längre än i 15 minuter. Men rekommendationen är att inte lyssna på oljud ens så länge. Lek inte med hörseln utan använd skydd.

Det lönar sig verkligen. När hörseln en gång blir sämre går den inte att återställa till det den varit.

Också för jägare lönar det sig att tänka på hörseln. När man avfyrar ett skott är ljudet impulsartat och kort. Det handlar om ett kraftigt skott, men ljudet är desto högre och då ska man definitivt använda hörselskydd.

Musik ett oanat hot mot hörseln

En sak många inte tänker på är att musik kan vara lika skadligt för hörseln som ljudet från en drillborr. Höga volymer kan helt obemärkt orsaka permanenta hörselskador - vi tänker helt enkelt inte på musik som oljud.

Det gäller att vara noggrann såväl på body pumpen som ute i nattlivet, i shoppingcenter, restauranger, på konserter och festivaler - listan är oändligt lång.

- Ljudet är högt på alla konserter, mässor och sportevenemang. På sportevenemangen väsnas dessutom publiken, ibland med hjälp av olika skrammelverktyg.

Också bakgrundsmusiken kan vara överraskande högt. På olika gymnastiktimmar är musiken på hög volym med avsikt, det sporrar deltagarna att kämpa mer. På joggingrundan eller på stan dånar musiken rakt på trumhinnan via hörlurarna. Hur högt oljud får ett par öron stå ut med?

- Ett band kan lätt spränga hundra decibel, säger Jokitulppo.

Gränsen för ljud som skadar hörseln går vid 85 decibel, men redan 80 decibel kan kännas högt om man är känslig. Hundra decibel skadar hörseln på en kvart och i värsta fall är skadan permanent.

Lek inte med din hörsel utan skydda den, speciellt om du vet att ljudnivån överskrider hundra decibel. 15 minuter i sådant oljud kan vara för mycket.

Också musikerna själva lider av musikbullret. Musiken dånar när bandet övar, men hörseln skyddas inte. Många musiker tycker att öronproppar dämpar soundet för mycket. Specialtillverkade öronproppar har man kanske inte råd med. Ändå är det alltid bra att skydda hörseln på något sätt.

- Lek inte med din hörsel utan skydda den, speciellt om du vet att ljudnivån överskrider hundra decibel. 15 minuter i sådant oljud kan vara för mycket.

Öronproppar
Bild: Yle/ Tero Kyllönen

Barnens hörsel utsätts för påfrestningar dagligen

Dagiskompisen skriker för att hon inte hittar sin vante. En annan har som bäst ett raseriutbrott. Sex andra sjunger sin favoritlåt så högt att kaklen skakar. Hur kan man skydda barnets hörsel på dagis?

Daghem och skolor är livliga omgivningar. När det finns mycket människor på ett och samma ställe stiger ljudvolymen utan att man märker det.

- Det här en svår ekvation, för utrymmet är allt som oftast avsett för ett visst antal personer, säger Jaana Jokitulppo.

Men det går att påverka ljudvolymen och det första det lönar sig att tänka på är hur högt man själv talar. Det exempel man själv sätter påverkar hur andra använder sina röster.

- Hur kan vi lära barnen att använda sina röster väl - skriker vi för att överrösta oljudet eller lär vi barnen att använda rösten på ett sansat sätt? Om vi tänker specifikt på hörseln är det bra att lära barn att man inte ska skrika i andras öron, inte tjuta.

I gymnastiksalar och hallar ekar det ofta och i de här utrymmen är ljudnivån annars också hög. I matsalen är ytorna hårda och kärlen som klirrar och matgästerna som pratar på höjer ljudnivån nära 85 decibel.

- 80 decibel når man lätt upp till när alla barn pratar och tallrikarna skramlar.

Barn håller för öronen.
Bild: Yle/ Tero Kyllönen

Skydda barnets hörsel

Man kan ställa akustikskivor i utrymmen där ljudvolymen ofta stiger, föreslår Jokitulppo. Och även om ljudet på dagis är under kontroll, kan det finnas utmaningar i hemmet.

- Många hem är väldigt avskalde - det finns inga gardiner eller mattor och det gör att det ekar. De vuxna kan kanske inte se på tv på kvällen för att det hörs till barnens rum om ljudisoleringen inte fungerar.

Köket är som bekant det rum där det finns mest oväsen i ett hem. Men barn utsätts för buller också i lekrummet eller i sina hobbyer. Danshobbyer eller bollsporter utsätter barnet för ännu mer buller.

Om man inte kan förebygga oljud, ska den vuxna se till att barnets hörsel skyddas. Märkväl att engångsöronproppar inte är det bästa skyddet för ett barn.

- Barnets örongång är liten och trång. Därför ska man inte tränga in något i den. Vanliga hörselskydd är bäst. När man till exempel för barn till sportevenemang ska man definitivt skydda deras hörsel. Också de vuxna kan ta med sig öronproppar, man vet aldrig när man behöver dem.

Mät decibelnivån själv

Det finns applikationer som man själv kan mäta decibelnivån med. På så sätt kan man själv med telefonen mäta vilken ljudnivån är på ett ungefär.

På restauranger är ljudet oftast inte så högt ännu i början av kvällen, men senare kan musiken och den allmänna kakofonin vara skadliga för hörseln.

Om du känner att öronen överansträngs lönar det sig att göra något åt saken. Gå därifrån eller klä på dig hörselskydd.

- Folk höjer rösten när de blir berusade och därför måste också musiken vara högre. Det blir som en tävling mellan rösterna och musiken.

Alltid kan man inte undvika oljud, som till exempel på en konsert. Då gäller det att komma ihåg att inte belasta de andras hörsel ännu mer genom att vissla eller hojta rakt i kompisens öra.

- Om du känner att öronen överansträngs lönar det sig att göra något åt saken. Gå därifrån, sök dig längre bort från ljudkällan eller klä på dig hörselskydd.

Barn med hörselskydd.
Bildtext Hörselskydd för barn behöver inte vara dyra.
Bild: Yle/ Tero Kyllönen

När ska man skydda hörseln?

Det bästa verktyget för att avgöra om ljudet är för högt har du alltid med dig. Känn efter och agera om öronen säger att de inte klarar av ljudet.

Bullerforskaren tror själv på praktiska engångsöronproppar. Priset är rätt och de ryms i väskan eller i fickan.

- Men kom ihåg att engångsproppar ska användas bara en gång. De får bakterier på sig från händerna och man ska klara av att lägga in dem i örat på rätt sätt. Sitter de fel är de ett dåligt skydd, säger Jokitulppo.

Det finns en massa olika skydd på marknaden och var och en kan själv välja ut ett passligt alternativ. Utöver proppar använder många skydd med bågar eller band. Traditionella hörselskydd passar bra vid gårdssysslor, som när man klipper gräset.

- En gräsklippare väsnas så mycket att man definitivt ska skydda sin hörsel och då är vanliga hörselskydd praktiska att använda. Dem klär man lätt på och av sig.

Men det lönar sig att tänka på en sak:

- Skydd kan också dämpa för mycket. Om man går omkring med för starka hörselskydd kan man missa viktiga varningsljud. Har man därtill ögonen på sin telefon ökar olycksrisken markant.

Jaana Jokitulppo är diplomingenjör och akustikplanerare. Hon är speciellt intresserad av att forska i fritidsbuller.

Anu-Marja Kärjä
Ursprungstexterna på Yle Akuuttis webbplats:
Jo vartii moottorisahan melua on korville liikaa
Musiikki uhkaa kuuloa salakavalasti
Lapsen kuulo koetuksella arjessa