Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Omvärlden varnar Nordkorea för nya missiltest

Från 2016
Uppdaterad 03.02.2016 06:33.
Bildtext Nordkorea visar upp raketer under en militärparad i huvudstaden Pyongyang
Bild: EPA/KCNA

Sydkorea, Japan och USA varnar i kraftiga ordalag Nordkorea för att utföra ett nytt missiltest nästa vecka. Varningarna kommer efter Nordkoreas besked om att man kommer att skjuta upp en satellit inom en nära framtid.

Japans premiärminister Shinzo Abe säger att ett missiltest skulle vara en allvarlig provokation. Den japanska militären har försatts i högsta beredskap, och har beordrats att skjuta ner alla missiler som kan hota landets territorium.

Sydkorea varnar för sin del med nya, ännu hårdare sanktioner.

- Nordkorea kommer att betala ett högt pris eftersom missiltestet utgör ett allvarlig hot mot freden på den koreanska halvön, i regionen och i hela världen varnar den sydkoreanska presidentens kansli.

Nordkorea meddelade på tisdagen att man kommer att skjuta upp en satellit i rymden, men grannländerna misstänker att det är frågan om en provskjutning av en långdistansmissil.

FN:s säkerhetsråd har förbjudit Nordkorea från att utveckla lång- eller medeldistansmissiler som kan bära kärnstridsspetsar och infört sanktioner när Nordkorea har trotsat förbudet.

Kina motsätter sig nya sanktioner

USA var först om att fördöma Nordkoreas planer.

- Det här ger ännu ett argument för åtgärder i FN:s säkerhetsråd för nya tuffa sanktioner, säger den biträdande utrikesministern Daniel Russel.

Kina har motsatt sig nya, hårdare sanktioner och uppmanat omvärlden att återuppta internationella förhandlingar med Nordkorea.

Om Nordkorea ändå utför nya missilstest och senare i år en ny kärnprovsprängning så ökar trycket även i Kina för nya sanktioner. Kina stöttar upp det utfatttiga Nordkorea ekonomiskt och förser det slutna landet med energi.

Missnöjet med det envisa styret i Nordkorea har ökat i Kinas politiska ledning även om landets militär fortfarande har nära relationer med militärledningen i Nordkorea.

Test före Kim Jong Ils födelsedag?

Nordkorea har officiellt meddelat att en satellit skjuts upp i rymden på morgonen lokal tid från och med nästa vecka när omständigheterna så tillåter.

Nordkorea skjöt upp en satellit med en långdistansraket i december år 2012. USA med sina allierade anklagade då Nordkorea för att ha brutit mot FN:s förbud mot ballistiska missiler
Bildtext Nordkorea skjöt upp en satellit med en långdistansraket i december år 2012. USA med sina allierade anklagade då Nordkorea för att ha brutit mot FN:s förbud mot ballistiska missiler
Bild: EPA/YONHAP

Den förre nordkoreanska ledaren Kim Jong Ils födelsedag firas den 16 februari och man tror att missiltestet utförs före eller kort efter det.

Nordkorea har utfört en rad test med medel- och långdistansmissiler under de senaste åren. I december år 2012 meddelade Nordkorea att man hade lyckats skjuta upp en satellit efter många misslyckanden.

Avsikten har länge varit att utveckla träffsäkra långdistansmissiler som kan bära små kärnladdningar - en teknologi som Nordkorea ännu är långt ifrån att bemästra, enligt experter i väst.

Diskussion om artikeln