Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Instagram ger föräldrar insyn i dagisvardagen

Från 2016
Uppdaterad 03.02.2016 10:06.
Suzy Björkman jobbar på Gustavsborgs daghem
Bild: Yle/Caroline Lång

På Gustavsborgs daghem i Vasa har man haft en sluten Instagram-profil i ett halvår. På initiativ av föräldrar laddar personalen upp bilder som beskriver barnens vardag på daghemmet.

- Föräldrarna ville ha en blogg där vi skulle skriva om barnens vardag och vad vi gör på daghemmet. Men det skulle ha varit allt för tidskrävande så vi valde Instagram istället, säger Suzy Björkman, barnskötare på Gustavsborgs daghem.

Att barnen får vara anonyma är viktigt. Därför laddas aldrig bilder med barnens ansikten upp på Instagram.

- Vi har laddat upp bilder då barnen pysslar. Då har vi fotat händer och pysselmaterial eller deras alster. Vi har laddat upp bilder på skridskor och skidor då vi varit ute. Vi försöker fota mysiga bilder på nära håll utan att barnens ansikten syns, säger Björkman.

Föräldrarna får insyn

Personalen på daghemmet har inspirerats av Sverige där det är vanligare med egna Instagram-konton för daghem.

- Men där väljer många att "sudda" barnens ansikten. Vi fotar fötter, en hand eller ryggar, säger Björkman.

Michael Englund, pappa till två barn på dagiset, är glad över att dagispersonalen har haft viljan att ge denna insyn till föräldrarna.

-För en utomstående är en bild på en dagislunch kanske inte så intressant men för mig betyder bilden mycket. Det är roligt att se vad barnen gör om dagarna, säger Englund.

Michael Englund är pappa till två barn på Gustavsborgs daghem
Bildtext Michael Englund.
Bild: Yle/Caroline Lång

Bild på luncher gillas

Bilderna på dagislunchen har varit populär bland många föräldrar.

- De behöver inte fundera på vad de ska laga till middag på kvällen, de vet redan vad barnen ätit en gång under dagen, säger Björkman.

Vasa stad har varit öppen för nya idéer om hur man kan kommunicera med föräldrar.

- I vissa daghem används Whatsapp-grupper mellan föräldrar och personal och i andra andvänds Facebook-grupper, säger direktören för småbarnsfostran Lillemor Gammelgård.

- Våra föräldrar är unga och de flesta uppskattar att vi tar tills oss nya sätt att kommunicera, säger Gammelgård.

Lillemor Gammelgård, direktör för småbarnsfostran i Vasa.
Bildtext Lillemor Gammelgård.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

Barnens integritet viktig

Gammelgård var noggrann med att barnens integritet skulle skyddas innan hon godkände Instagram. Men Instagrams åldersgräns på 13-år sågs inte som ett problem.

- Användaren är en vuxen. Barnen kan kanske vara med och ta en bild. Men bilderna laddas alltid upp av en vuxen. Därför är inte åldersgränsen ett problem, säger Gammelgård.

Suzy Björkman säger att det är förståeligt att föräldrarna vill veta mera om barnens dag på daghemmet.

- De flesta skjutsar hit barnen på morgonen och hämtar dem ungefär samma tid varje eftermiddag. Det är många timmar som föräldrarna inte vet vad barnen gör.

- Alla i personalen kan ladda upp bilder, vissa gör det mer andra mindre. Just nu känns det som att vi kan fortsätta i flera år om intresset hos oss och föräldrarna finns, säger Björkman,