Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

14 år i fängelse med stulen identitet

Från 2016
Oscars mardröm
Bildtext Oskyldiga Oscar Sanchez dömdes till 14 års fängelse.
Bild: Media 3.14

Oscar Sanchez Fernandez arresteras i Barcelona i juli 2010. Den ödmjuka biltvättsmedarbetaren är anklagad för omfattande internationell narkotikasmuggling och samröre med Camorran, maffian i Neapel. Efter bara en månad skickas han till Italien där han döms till 14 års fängelse.

Den europeiska arresteringsordern (EAW) är ett juridiskt verktyg som snabbt togs i bruk efter terrorattackerna den 11 september. Avtalet har förbättrat säkerheten då brottsmisstänkta snabbt kan utlämnas till en annan EU-medlemsstat, men de mänskliga rättigheterna släpar efter.

Oscar Sanchez Fernandez är en av de som fått sin identitet stulen och hamnat i en kafkaliknande situation, försvarslös i en labyrint av byråkrati och juridik.

Några månader efter att Oscar fängslats skickar han ett brev till Angela Biesot på en av Barcelonas ledande tidningar. När hon visar brevet till sina kollegor och de börjar gräva i fallet hittar de många uppgifter om inte verkar stämma. Deras arbete leder efter många turer till upprättelse för Oscar.

Frågan är hur många liknande fall det finns vars historia aldrig granskas eller berättas?

Dok: Oscars mardröm (Fast-track Injustice, Spanien 2014)
Yle Fem torsdag 4.2.2016 kl. 22.00
30 dagar på Arenan

En dokumentär av Michaele Catanzaro & Marc Parramon

Spela upp på Vimeo.