Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fler nedskärningar på kommande för österbottniska företag

Från 2016
Uppdaterad 03.02.2016 13:08.
Markku Mannila monterar en stor dieselmaskin på Wärtsilä i Vasa.
Bildtext Arkivbild.
Bild: YLE/Marcus Lillkvist

En stor del av företagen i Österbotten förväntar sig personalminskningar under de närmaste månaderna. Brist på efterfrågan på företagens produkter är ett stort problem.

Det här framkommer av den senaste konjunkturbarometern.

Inom industrin och byggnadsbranschen är framtidsutsikterna lite mindre negativa än inom servicebranschen. Inom servicebranschen förväntar sig 44 procent av de företag som svarat sämre tider. Siffran för industrin är 22 procent.

Personalstyrkan minskar

Kring 30 procent av företagen inom såväl industrin som servicen tror att personalstyrkan kommer att minska inom de kommande tre månaderna. Bara fyra procent tror att personalstyrkan kommer att öka.

Inom industrin angav 50 procent av företagen att de led av brist på efterfrågan, inom servicebranschen är siffran 44 procent.

Häkkinen: Jag är lite förvånad

- Det ser inte så bra ut, medger Österbottens handelskammares vd Juha Häkkinen.

I samma veva påpekar han dock att Österbotten fortfarande klarar sig bra nationellt.

- Jag är ändå lite förvånad över utvecklingen. Jag hade kanske väntat mig en vändning till det positiva i det här skedet, säger Häkkinen.

Situationen nationellt är i stort sett den samma som i Österbotten. Konjunkturerna förväntas vara fortsatt svaga och personalmängden minska.

- Det är lugnt på många marknader, konstaterar Häkkinen.

I Österbotten svarade 56 företag inom industri och byggnadsbranschen på barometern. Inom servicebranschen svarade 38 företag.

Diskussion om artikeln