Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rädslan för att förlora jobbet är överdriven

Från 2016
Uppdaterad 18.02.2016 20:34.
Nedre kroppen av person i overall lyfter metallföremål på fabriksgolv.
Bild: Yle/Mika Kanerva

Arbetslivet i Finland är förvånansvärt stabilt, visar ny forskning. Till exempel visstidsarbetet har inte ökat nämnvärt sedan 80-talet.

Det beror på att arbetsmarknadsparterna hittills alltid har kunnat nå en kompromiss, säger arbetslivsforskaren Pasi Pyöriä vid Tammerfors Universitet.

Det finns en allmän uppfattning om att arbetslivet blir allt mer splittrat, att visstidsanställningarna ökar och att det är svårt att hitta sin plats på arbetsmarknaden. Ny forskning visar ändå att de här föreställningarna inte håller sträck.

- Förvånansvärt nog har arbetslivets osäkerhet inte just ökat sedan 1980-talet. Det är endast rädslan för att förlora jobbet som tydligt har ökat de senaste åren.

Docent Pasi Pyöriä
Bildtext Docent Pasi Pyöriä forskar vid Tammerfors Universitets forskningscenter för arbetslivet.
Bild: Yle

Pasi Pyöriä har forskat i arbetslivsfrågor i närmare 20 år. Nu har han tillsammans med forskarkollegan Satu Ojala tittat på statistiskt material från år 1984 fram till 2013.

Mediernas negativa rapportering orsakar rädsla

Forskningen visar till exempel att visstidsanställningarna har ökat endast från 11 till 13 procent. Inte heller den verkliga risken att bli arbetslös har ökat nämnvärt. Däremot har rädslan för att bli arbetslös ökat markant.

Grafik på förändringar i arbetslivet
Bild: Yle

- En orsak till att rädslan för att bli arbetslös har ökat så mycket är mediernas fokusering på att rapportera om samarbetsförhandlingar och uppsägningar.

Arbetsmarknadsparterna har kommit överens om arbetsvillkor och löner och det har skapat stabilitet.

Pyöriä efterlyser att media också skulle rapportera om positiva nyheter från arbetslivet. Då skulle inte helhetsbilden av arbetslivet bli så negativ, menar han. Men det finns även andra orsaker bakom folks rädsla för att förlora jobbet.

- Arbetslöshetssiffrorna är fortfarande höga och längden på arbetslöshetsperioden har blivit längre. Det är klart att sådant väcker frågor om hur säker den egna arbetsplatsen är.

Stabiliteten resultat av konsensuskulturen

Att arbetslivet trots allt är stabilt, beror på vår arbetslagstiftning och trepartssamarbetet, menar Pyöriä. Arbetsmarknadsparterna har kommit överens om arbetsvillkor och löner och det har skapat stabilitet.

Jag tror inte att arbetslivets kvalitet på något avgörande sätt försvagas under de kommande 10 åren.

― Pasi Pyöriä

Trots att det nu har varit exceptionellt svårt för arbetsmarknadsparterna att komma överens, regeringen har hotat med tvångslagar, lokala avtal är aktuella och arbetsmarknadsförhandlingarna verkar knaggligare än på länge, tror ändå arbetslivsforskaren att arbetslivet hela tiden blir bättre.

- Så pass mycket litar jag på vår samhällsmodell och arbetsmarknadsparternas konsensuskultur, att jag inte tror att arbetslivets kvalitet eller arbetsförhållandena på något avgörande sätt kommer att försvagas under de kommande tio åren.

Hittills har arbetsmarknadsparterna brukat komma fram till en kompromiss, som alla parter är lite missnöjda med. Kompromisserna har ändå gjort att arbetslivet har hållits stabilt.

Fotnot: Forskningsmaterialet är från år 1984 - 2013, men Pyöriä anser att forskningsresultatet fortfarande gäller nu två år senare. Eventuellt kan rädslan för att förlora jobbet ha ökat ytterligare.

Diskussion om artikeln