Svenskspråkiga fosterföräldrar efterlyses
Thomas Karlsson arbetar med adoption och familjevård på Rädda Barnen. Just nu behövs fler svenskspråkiga fosterföräldrar.
Thomas Karlsson arbetar med adoptionsrådgivning och familjevård på Rädda Barnen i Åbo. Det innebär att han ordnar utbildning för blivande familjevårdare. En familjevårdare är alltså en fosterförälder.
Förutom familjevården har Rädda Barnen också stödfamiljs- och stödpersonsverksamhet. De driver också feriehem som är en del av barnskyddet och internationell adoptionsverksamhet.
Fosterföräldrar, ni behövs
Just nu försöker Rädda Barnen rekrytera familjer som skulle vara intresserade av att bli fosterföräldrar eller familjevårdare.
Familjerna intervjuas och utbildas för uppdraget med en Pride-utbildning, en utbildning som är utvecklad för blivande fosterföräldrar och räcker fyra månader.
Under utbildningens gång kan man sedan fundera på om man verkligen vill bli och är lämplig som fosterförälder. Och om man har det som krävs för att bli ett familjehem.
Stabilt parförhållande
Vad är det då som krävs av ett blivande familjehem?
- Man ska ha färdigheter att bemöta barn som har specialbehov. Det handlar ju om omhändertagna barn som eventuellt har upplevt våld och missbruk och liknande.
Barnet har kanske varit tvunget att flytta gång på gång och det syns ofta i deras beteende.
- Man ska kunna arbeta med barnet och till det behövs ett starkt parförhållande och att ekonomin är i skick.
- Man ska också ha bearbetat sina egna förluster så att inte barnets beteende väcker ens egna trauman. De här barnen har ofta med sig flera olika sorts trauman i bagaget.
Thomas Karlsson talar om parförhållande. I Rädda Barnens regelverk är det alltså inte möjligt för ensamstående att bli fosterföräldrar.
- Vi anser att det är en så krävande uppgift att det behövs två vuxna och att förhållandet är i skick så att det inte finns några problem.
Kampanj på Facebook
Rädda Barnens rekryteringskampanj på Facebook har väckt intresse. Kampanjen riktar sig till svenskspråkiga från Villmanstrand till Åland.
Läs mera om kampanjen här:
Svenskspråkiga behövs
Det är rätt svårt att hitta svenskspråkiga fosterföräldrar. Åbo stad rekryterar egna fosterföräldrar och Thomas Karlsson utbildar också fosterföräldrar för stadens behov. Det finns också privata aktörer och kommunerna utanför Åbo har en egen sammanslutning som rekryterar fosterföräldrar.
Behovet av svenskspråkiga familjevårdare går ofta i vågor. Ibland kan det vara flera svenskspråkiga barn som väntar på familjevård och så kan det var tyst en lång tid. Just nu är det tre barn från Västra Nyland som väntar och Rädda Barnen försöker därför rekrytera svenskspåkiga från Pargas och Kimitoön.
Hellre familj än barnhem
Familjevården ska enligt lagen prioriteras framför anstaltvård. Det tycker Tomas Karlsson är bra, men det betyder att det behövs olika typer av familjer. Exempelvis fosterföräldrar med yrkeserfarenhet som kan ta emot tonåringar. De flesta presumtiva familjehem är sådana som är beredda att ta emot små barn. Det finns ett ökande behov av sådana som kan ta emot äldre barn.
Diplomati och mogenhet
Att bli fosterförälder för ett barn kräver också färdigheter att sköta om relationerna till barnets familj.
- Man ska ha förmåga att samarbeta med både myndigheterna och barnets föräldrar och barnets övriga nätverk.
Det är en mycket viktig färdighet.
Barnets rätt till sina föräldrar
Enligt lagen har barnet rätt att växa upp med sina föräldrar om det inte är olämpligt ur barnets synvinkel. På Rädda Barnen gör man en gång om året upp en klientplan där man kollar upp om situationen hos de biologiska föräldrarna har förändrats. Om det finns förutsättningar för barnet att flytta tillbaka till föräldrarna. Oftast finns de inte. Om det exempelvis gäller missbruk som inte upphört.
Utbildning i mitten av mars
Det är inte precis kö av folk som vill bli fosterföräldrar och erbjuda ett barn familjevård. Just nu har Thomas Karlsson bara en familj som har anmält intresse, men tid finns. I mitten av mars inleds en utbildning för blivande fosterföräldrar och till den skulle Rädda Barnen vilja ha fler svenskspråkiga par. Som familjevårdare har man rätt till understöd för kostnader och en månatlig ersättning som är olika stor från kommun till kommun.
Barn som är ganska krävande kan redan inom ett år visa stora förändringar. Ibland ser inte fosterföräldrarna den här skillnaden.
Stor glädje när allt går bra
Det allra mest givande för Thomas Karlsson på Rädda Barnen är när allt verkar gå bra:
- Att följa med ett barn som har blivit placerat i ett bra familjehem och se den här förändringen. Att se att barnet har börjat må bättre och har hunnit ikapp jämnåriga i utvecklingen.
- Barn som är ganska krävande kan redan inom ett år visa stora förändringar. Ibland ser inte fosterföräldrarna den här skillnaden. Då måste man stanna upp och säga: Hej, kommer du ihåg hur det var i början och se nu hur det är nu!