Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Politiker redo att stänga Cygnaeus om det krävs – hör diskussionen här

Från 2016
Uppdaterad 03.02.2016 17:43.
Veronica Hertzberg, Elisabet Helandet och Bernt Nordman debatterade skolnätet i södra Helsingfors i Morgonöppet.
Bildtext Veronica Hertzberg, Elisabeth Helander och Bernt Nordman debatterade skolnätet i södra Helsingfors i Morgonöppet.
Bild: Yle/Johanna Minkkinen

Då svenska sektionen möts kommer de att ha två förslag om det södra skolnätet på bordet. Det ena är tjänstemännens beredning, och det andra är ett kompromissförslag från SFP. Hur röstar de?

Norsen ligger bara 350 meter från Cygnaeus, så det blir inte så lång väg att gå.

― Elisabeth Helander (SDP).

Ska Cygnaeusskolan stänga, ska Busholmen få en större svensk skola, och ska Norsen bli en enhetsskola från förskola till nian? Så föreslår Utbildningsverket i Helsingfors att framtiden ska se ut.

Veronica Hertzberg, Elisabet Helandet och Bernt Nordman debatterade skolnätet i södra Helsingfors i Morgonöppet.
Bildtext Veronica Hertzberg (SFP) och Elisabeth Helander (SDP).
Bild: Yle/Johanna Minkkinen

Då utbildningsnämndens svenska sektion möts på torsdag kommer SFP:arna att komma med ett motförslag som går ut på att Cygnaeus bevaras och har årskurserna 0-4, Norsen blir en skola för årskurserna 5-9 och Busholmen får en kvartersskola med årskurserna 0-2.

Veronica Hertzberg (SFP) är ordförande, Bernt Nordman (De Gröna) är viceordförande och Elisabeth Helander (SDP) är medlem i utbildningsnämndens svenska sektion.

Det som är bra med beredningen är att det ligger tre och ett halvt år i framtiden. Det är inte något som händer imorgon eller nästa läsår.

― Veronica Hertzberg (SFP).

Hur tänker du rösta på sektionens möte?

Elisabeth Helander: Med nuvarande elevunderlag är det inte möjligt att ha en skola både på Busholmen och i Cygnaeus. Ifall motförslaget är realistiskt är jag villig att skicka båda två på remiss, men annars inte.

Bernt Nordman: Det viktiga nu är att ärendet går vidare, så jag kommer att rösta för att beredningens förslag med bland annat en stor skola på Busholmen går vidare på remissrunda.

Veronica Hertzberg: Jag kommer att rösta för att bägge alternativen går vidare.

Veronica Hertzberg, Elisabet Helandet och Bernt Nordman debatterade skolnätet i södra Helsingfors i Morgonöppet.
Bildtext Elisabeth Helander (SDP), Veronica Hertzberg (SFP) och Bernt Nordman (De Gröna).
Bild: Yle/Johanna Minkkinen

Från tidigare beslut har jag lärt mig att det främst är de vuxna, f.d. elever, som starkt upplever att man borde bevara nuvarande enheter.

― Bernt Nordman (De gröna).

Hur okej är det att stänga Cygnaeusskolan år 2019?

Bernt Nordman: Det är en känslig fråga för mig, jag har ju själv mina barn i den skolan, men jag ser möjligheterna i de renoverade utrymmena i Norsen och en ny spännande byggnad på Busholmen. Så jag är mentalt förberedd på att stänga Cygnaeusskolan.

Veronica Hertzberg: Det är ju inte ett trevligt alternativ. Men de barn som nu går i Cygnaeusskolan skulle ju rymmas in i Norsen.

Elisabeth Helander: Visst är det en fin byggnad, och det är viktigt att de svenska eleverna också får vara i fina byggnader. Men nu renoveras Norsen och det är ju viktigt att fylla den skolan med elever.

Morgonöppet: Nu avgörs Cygnaeusskolans framtid - Spela upp på Arenan
Grundskolan Norsen under renovering sommaren 2015

SFP-politiker: Förslaget att stänga Cygnaeus pedagogiskt bättre

Hertzberg inte odelat positiv till SFP:s motförslag.