Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Gråsuggor, domherrar och lekfulla uttrar i Naturväkteriet

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 13:15.
Gråsuggor.
Bildtext Gråsuggor var ett av samtalsämnena i Naturväkteriet.
Bild: Yle/Roger Källman

Biolog Hans Hästbacka svarar på lyssnarnas frågor om djur och natur. Denna gång handlade det bland annat om gråsuggor och silverfiskar, men också om lekfulla uttrar och matning av småfåglar.

Från Bergö ringde en lyssnare in och berättade att han den 19.1 såg en sädesärla. Den kom och satte sig på relingen till Bergöfärjan och vippade på stjärten på sitt kännspaka vis.

- Det är otroligt att den har klarat sig trots kylan, säger Hans Hästbacka. Den är nog förlorad, säkert, säkert han då den högst troligt inte kommer att överleva i brist på mat.

Gustav Söderberg har flitigt matat fåglarna i vinter - det har gått åt tre säckar - men han undrar varför domherrarna lyser med sin frånvaro.

- Det är tyvärr så att domherren har blivit en nyckfull besökare på matningsställena. Förr var de "bombsäkra", men den allmänna trenden är att domherrarna minskar i människans närhet.

Som ett bevis på variationen ringde lyssnare från Körå och Kvevlax in och berättade att de nog regelbundet får besök av domherrar.

Gråsuggor och silverfiskar

En långväga lyssnare, Bengt i Vanda, hade sänt in en tändsticksask med småkryp som han plockat i sin bastu. De har tagit sig in då vädret blivit kallt.

- Det är gråsuggor, konstaterar Hans Hästbacka.

Gråsuggan är vårt enda landlevande kräftdjur. Den andas med gälar som finns på benen, därför kräver den en fuktig miljö för att överleva.

- De är inte farliga, men många gråsuggor på ett och samma ställe är en indikator på att det är för fuktigt inne. I övrigt är den inte till skada för människan.

En annan lyssnare, Bengt, ringde in och undrade hur silverfiskar tar sig in. Han har ett nybyggt hus och tycker sig ha sett något som kryper nere i pannrummet i källaren.

- Till ett nybyggt hus kan de främst komma med byggnadsmaterial, i rörmokarens redskap eller rentav i skosulornas mönstring.

Silverfiskarna kan också transporteras genom att man besöker någon som har silverfiskar hemma och insekter eller deras ägg fastnar då i kläderna. I höghus rör de sig från lägenhet till lägenhet via rörledningarnas kanaler.

Utterspår i snön.
Bildtext Utterspår i snön
Bild: Jonas Esberg

Spår i snön

Jonas skrev in och berättade om spår som han och hans sällskap sett i snön i Larsmo yttre skärgård. Han gissade på utter och bifogade också fotografier.

- Det är nog utterspår, säger Hans Hästbacka. Det är en utterhona och två ungar som har åkt kana nerför sluttningen. De är lekfulla djur.

Från Evijärvi kom en annan observation av spår i snön. En lyssnare som har stuga i Evijärvi hade sett harspår som försvann in under en brygga... men inte fortsatte.

- Kan månne havsörnen ha varit där och tagit haren utan att ha lämnat några desto mer märken?

Havsörn, kungsörn och berguv är de rovfåglar som kan ta en hare och flyga iväg, säger Hans Hästbacka.

- Oftast gör rovfåglarna så att de slår bytet och står på det och pressar in klorna, så punkteras lungor och hjärta - men det finns vissa fall där de tar bytet i flykten och åker vidare.

Lyssnaren lovade återkomma med ett fotografi av spåren. Vi återkommer till detta i nästa naturväkteri, den 2 mars 2016.

Naturväkteriet i Vega Österbotten

42:15

Diskussion om artikeln